Είσαι Ό,τι Τρως: Γιατί Δουλεύουμε στο να Τρώνε οι Αγελάδες μας Τοπικές Τροφές

Cows in a field of grass

Για περισσότερα από 40 χρόνια φτιάχνουμε παγωτό, τρώμε παγωτό, και αγαπάμε το παγωτό, αλλά γνωρίζουμε και ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον - και είναι ο λόγος, που για χρόνια προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις, που έχουν οι δραστηριότητές μας στον πλανήτη που αγαπάμε. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος αυτής της σειράς, όπου σκάβουμε σε κάποια από τα σημαντικά πράγματα, που κάνουμε, προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Τα γαλακτομικά αποτελούν περισσότερες από τις μισές μας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οπότε είναι λογικό να ξεκινάμε από εκεί για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Φυσικά, δεν υπάρχουν γαλακτοκομικά χωρίς αγελάδες, και όπως μάθαμε στα προηγούμενα δύο μέρη, οι αγελάδες παράγουν πολλή κοπριά και οι αγελάδες ρεύονται - και τα δύο έχουν σημαντική επίπτωση στην κλιματική κρίση.

Αλλά και οι τροφές που δίνουμε στις αγελάδες συμβάλλουν στη θέρμανση του κλίματος. Και σε αυτό το μέρος, θα μιλήσουμε για τα βήματα που παίρνουμε για να το αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιώντας ένα υψηλότερο ποσοστό τοπικών τροφών.

Πόσο τρώνε οι αγελάδες που παράγουν γαλακτομικά

Μία τυπική αγελάδα που παράγει γαλακτοκομικά τρώει περίπου 45 κιλά τροφής τη μέρα. Προφανώς οι αγελάδες έχουν τεράστια όρεξη, που σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν όλο το φαγητό και τη διατροφή που χρειάζονται για να μεγαλώσουν, να είναι υγιείς και να παράγουν γάλα.

Πολλοί άνθρωποι πιθανόν φαντάζονται ότι οι αγελάδες απλά τρώνε σανό και γρασίδι και σιτηρά από τις φάρμες, όπου ζουν. Σίγουρα αποτελεί μέρος της διατροφής τους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι αγρότες πρέπει να φέρουν συμπληρωματική τροφή από αλλού. Στις ΗΠΑ, λίγο πάνω από τη μισή διατροφή των αγελάδων μας προέρχεται από ενσίρωμα καλαμποκιού και χόρτα που συγκομίζονται στο αγρόκτημα. Συμπυκνώματα (εξειδικευμένα μείγματα ζωοτροφών) και σιτηρά προέρχονται κυρίως από τις μεσοδυτικές πολιτείες και τον Καναδά, εκατοντάδες μίλια μακριά. Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι αγελάδες τρώνε συχνά σόγια που εισάγεται από τη Λατινική Αμερική.

Η μεταφορά τροφής σε μεγάλες αποστάσεις σαν και αυτή έχει τεράστια επίπτωση στην κλιματική αλλαγή, όπως και η εφαρμογή φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες, η χρήση καυσίμων για τον αγροτικό εξοπλισμό, η αποστράγγιση αζώτου από το έδαφος και η κοπή δασών για τη φύτευση και την καλλιέργεια σοδειών. Η σόγια, συγκεκριμένα, είναι πολύ εντατική σε άνθρακα. Για όλα αυτά θέλουμε οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούμε στις φάρμες μας Caring Dairy (και τελικά σε όλες τις φάρμες μας) να έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερη τοπική τροφή.

Τι κάνουμε

Μας αρέσει να λέμε ότι νοιζόμαστε για το παγωτό μας από την αγελάδα μέχρι το χωνάκι. "Caring Dairy" είναι ο τρόπος μας να φροντίζουμε την ευημερία των γαλακτοπαραγωγών μας, των αγροτών, των αγελάδων και του περιβάλλοντος. Οι αγρότες πρέπει να διατηρούν ένα σύνολο υψηλών προτύπων για να ενταχθούν και να παραμείνουν στο πρόγραμμα Caring Dairy - πρότυπα όπως ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών για τη δημιουργία υγιούς εδάφους και διατήρησης υγιούς οικοσυστήματος.

Την τελευταία χρονιά οι αγρότες του προγράμματός μας Caring Dairy φύτεψαν καλλιέργειες κάλυψης και εφάρμοσαν ελάχιστο ή καθόλου όργωμα σε όλα τα ετήσια στρέμματα καλαμποκιού. Ο συνδυασμός αυτών των πρακτικών παρέχει σημαντική αξία τόσο για τους αγρότες όσο και για το περιβάλλον. Αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους, περιορίζει την απορροή θρεπτικών ουσιών και, με την πάροδο του χρόνου, σταθεροποιεί το άζωτο, διατηρεί την υγρασία του εδάφους και ενισχύει την υγεία του εδάφους. Με βάση τους υπολογισμούς απώλειας εδάφους από το Πανεπιστήμιο του Vermont Extension, οι αγρότες Caring Dairy —με 11.000+ στρέμματα προστατευμένα από καλλιέργειες κάλυψης — διατήρησαν περισσότερους από 11.000 τόνους φυτικού εδάφους και διατήρησαν την κάλυψη του εδάφους σε αυτά στρέμματα όλο το χρόνο. Το 2020, οι γεωργοί μας Caring Dairy στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν καλλιέργειες κάλυψης στο 87% των στρεμμάτων καλαμποκιού τους και χρησιμοποίησαν ελάχιστο ή καθόλου όργωμα μέχρι το 75% των στρεμμάτων καλαμποκιού του πρόγραμματός μας.

Βασιζόμενοι σε αυτά τα πρότυπα, αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε μια στρατηγική στην ΕΕ που απαγορεύει τη σόγια που καλλιεργείται σε αποψιλωμένες περιοχές και φέρνει ζωοτροφές από περιοχές πιο κοντά στο σπίτι. Αυτό θα μειώσει τον αντίκτυπο του άνθρακα των ζωοτροφών μας, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει έναν πιο υγιή πλανήτη.

 Επιπλέον, στις ΗΠΑ συνεργαζόμαστε με τοπικούς ειδικούς στα γαλακτοκομικά προϊόντα και με την ομάδα Farmer Innovators - αγρότες που πληρούν το πιο προηγμένο σύνολο προτύπων Caring Dairy - για να δοκιμάσουμε νέες προσεγγίσεις στις γεωργικές πρακτικές που προωθούν την αναγεννητική γεωργία.

Farmer Innovators

Για να γίνει Farmer Innovator, ένας αγρότης του προγράμματος Caring Dairy πρέπει να υπερβεί τα ήδη υψηλή πρότυπα, που θέτουμε για το σύνολο του προγράμματος:

Caring Dairy Program Standards

Το 2020, το Ben & Jerry's ξεκίνησε το Prove It Projects, μια νέα πρωτοβουλία για την εκκίνηση της πρακτικής δοκιμής των ιδεών αναγεννητικής γεωργίας σε λειτουργικά αγροκτήματα. Μεταφέροντας τις ιδέες από την έρευνα στα χέρια των αγροτών σε λειτουργικά αγροκτήματα, το πρόγραμμα Caring Dairy προσπαθεί να μάθει περισσότερα και να μεταφέρει πιο γρήγορα τις βέλτιστες πρακτικές και σε άλλες φάρμες.

Οι Farmer Innovators, με την υποστήριξη ειδικών στα γαλακτοκομικά και ακαδημαϊκής εποπτείας, αναπτύσσουν τα Prove It Project σχέδιά τους, με έμφαση στην υγεία του εδάφους, τη βιοποικιλότητα και την ανθεκτικότητα των αγροκτημάτων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πρόσφατων έργων:

  • "Skip row corn planting": Σε συνεργασία με το University of Vermont (UVM) Extension, εργάζονται για τη δημιουργία καλύτερων καλλιεργειών πολλαπλών ειδών πριν από τη συγκομιδή, παρακάμπτοντας έναν σπόρο καλαμποκιού κάθε τόσο για να επιτρέπεται περισσότερο ηλιακό φως να φτάσει στην καλλιέργεια κάλυψης που έχει φυτευτεί ανάμεσα στις σειρές καλαμποκιού.
  • Συγκριτική αξιολόγηση της βιοποικιλότητας στο αγρόκτημα και εφαρμογή συνιστώμενων πρακτικών βελτίωσης της βιοποικιλότητας, σε συνεργασία με το Audubon VT και το UVM Gund Institute.
  • Εντατική διαχείριση των διατροφικών συστατικών: Εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι φάρμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη περισσότερων δικών τους ζωοτροφών και στη βελτίωση της οικολογικής και οικονομικής ισορροπίας των λειτουργιών τους, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνοντας την κερδοφορία τους.

Το Ben & Jerry's αξιολογεί όλα τα έργα του Prove It με στόχο την εφαρμογή οποιασδήποτε γνώσης που αποκτήθηκε σε ολόκληρο το πρόγραμμα Caring Dairy. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να τις μοιραστούμε και με άλλους γαλακτοπαραγωγούς.

Μάθηση και ανάπτυξη

Ένα από τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο σε αυτό που κάνουμε, είτε φτιάχνουμε παγωτό είτε βελτιώνουμε τις γεωργικές μας πρακτικές, είναι ότι πάντα μαθαίνουμε. Ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε τρόπους να καινοτομούμε και να εξελισσόμαστε. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι έχουμε έδαφος υψηλής ποιότητας στις φάρμες μας στο Βερμόντ, επομένως συνεργαζόμαστε με ειδικούς για να δούμε αν μπορούμε να καλλιεργήσουμε περισσότερη από την τροφή που χρειάζονται οι αγελάδες μας στις δικές μας φάρμες.

IΣτην ΕΕ, η δουλειά μας με τα αγροκτήματα Caring Dairy στην Ολλανδία έδειξε ότι περισσότερο από το 80% της γης τους είναι γρασίδι, και ερευνούμε πόσο γρήγορα αυτό θα μας επιτρέψει να καλλιεργήσουμε περισσότερες καλλιέργειες κοντά στο «σπίτι» και να σταματήσουμε οριστικά τη χρήση σόγιας από αποψιλωμένη γη από τη Λατινική Αμερική.

Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να βεβαιωθούμε ότι βοηθάμε στην εφαρμογή λύσεων για την κλιματική κρίση. Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε για τις προσπάθειές μας να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Θα επανέλθουμε με ενημερώσεις καθώς συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε  το καλύτερο δυνατό παγωτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.