Μείωση Εντερικών Εκπομπών: Πώς το να Βάλουμε τις Αγελάδες Μας σε Νέα Δίαιτα Μπορεί να Βοηθήσει στη Μάχη Κατά της Κλιματικής Αλλαγής

Cows and fish

Είμαστε μια εταιρία παγωτού, όμως ξέρουμε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Γι' αυτό και δουλεύουμε πολύ, για να διασφαλίσουμε ότι οι γεύσεις παγωτού που φτιάχνουμε θα επηρεάσουν όσο γίνεται λιγότερο τον πλανήτη που αγαπάμε. Αυτό είναι το δεύτερος μέρος της τριμελούς αποστολής μας, που τονίζει κάποια από τα συναρπαστικά σχέδιά μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Όπως είπαμε στο άρθρο μας για την τεχνολογία επεξεργασίας περιττωμάτων, τα γαλακτοκομικά συστατικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των συνολικών μας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Άρα αυτό είναι το ιδανικό σημείο για εμάς, ώστε να αρχίσουμε να μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρίας μας. Φυσικά, γαλακτοκομικά χωρίς αγελάδες δεν υπάρχουν, και οι αγελάδες… μπορεί καμιά φορά να έχουν αέρια.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι αγελάδες ρεύονται συχνά και παράγουν πολλά αέρια, και κάθε φορά που το κάνουν απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα μεθάνιο. Και το μεθάνιο συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Όμως προσπαθούμε πολύ να μειώσουμε αυτές τις εντερικές εκπομπές, όπως συνηθίζουμε να τις λέμε! Να πώς το κάνουμε.

Η κάθε τροφή πρέπει να αποβάλλεται

Όπως ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους, οι αγελάδες είναι ό,τι τρώνε και καθετί που καταναλώνουν έχει επίπτωση στα επίπεδα των εκπομπών μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. (Για να είμαστε απολύτως ακριβείς στο τι ισχύει, οι αγελάδες απελευθερώνουν αέρια από το στόμα πολύ πιο συχνά από ό,τι απελευθερώνουν αέρια ...με άλλον τρόπο. Τώρα λοιπόν ξέρετε.)

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες αναζητούν καινοτόμα πρόσθετα για ζωοτροφές και μελετούν τις τροφές αυτές (δηλαδή βοσκή, σανό και φρέσκο χορτάρι) σε ό,τι αφορά την ποικιλία και την ποιότητά τους για τη μείωση αυτού του αρνητικού αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες γι' αυτό, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για την πέψη των αγελάδων. Όλα τα μηρυκαστικά (όπως τα βοοειδή, τα πρόβατα, τα ελάφια και οι κατσίκες) έχουν στομάχι με τέσσερις θαλάμους. Η μεγάλη κοιλία είναι το μεγαλύτερο τμήμα του στομαχιού και μπορεί να χωρέσει ως και 25 γαλόνια φαγητού! Τα μικρόβια που υπάρχουν εκεί δουλεύουν για να διασπάσουν την τροφή και από τη ζύμωση αυτή παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Από την πέψη μπορεί να προκύψουν έως και 50 λίτρα αερίων ανά ώρα, μέσα στο τμήμα αυτό της κοιλιάς. Η αγελάδα απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα το μεγαλύτερο μέρος των αερίων αυτών μέσω του στόματος.

Μειώνοντας Τις Εκπομπές Μεθανίου

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην παραγωγή πρόσθετων για ζωοτροφές ώστε να αναχαιτίζονται οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου. Με απλά λόγια: Αν μειωθεί το αέριο που παράγεται εκεί, τότε μειώνεται το αέριο που αποβάλλεται από την αγελάδα.

Αυτά τα πρόσθετα, όπως φαίνεται, εξασφαλίζουν μια win-win κατάσταση: μπορούν να μειώσουν το μεθάνιο, που είναι ασφαλώς ο κύριος στόχος, όμως, επειδή το ρέψιμο είναι ενέργεια που καταναλώνεται, οι αγελάδες στις οποίες δίνονται τα πρόσθετα χρειάζονται εντέλει λιγότερη τροφή για να παράξουν την ίδια ποσότητα γάλακτος, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις κλιματικές επιπτώσεις.

Είτε το πιστεύει κανείς, είτε όχι, μελέτες έχουν δείξει πως η προσθήκη μόλις 3 ουγκιών φυκιών σε ζωοτροφή καταλήγει σε 82% λιγότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα! Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι άλλα πρόσθετα ζωοτροφών προκαλούν μικρότερη, αλλά και πάλι σημαντική, μείωση του μεθανίου.

Τι Κάνουμε Για Τις Αγελάδες Μας

Αυτά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πιθανότατα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου -το οποίο, παρεπιπτόντως, θα λιώσει αν δεν καταφέρουμε όλοι μας να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου- σε ό,τι αφορά τις καινοτομίες που έχουν να κάνουν με ζωοτροφές βοοειδών.

Σε συνεργασία με επιστήμονες και ερευνητές, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τόσο αυτές, όσο και άλλες λύσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγελάδες μας. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα όσων έχουμε κάνει:

  • Γίναμε χορηγοί στην έρευνα του 2021 στις ΗΠΑ, με τη Dr. Elizabeth Latham της Bezoar Laboratories, πάνω σε μια δοκιμή ενός πρόσθετου για ζωοτροφές. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Fairchild Dairy Teaching and Research Center
  • Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ των ΗΠΑ για έρευνα πάνω στα διάφορα είδη βοσκής και στην ποιότητα των ζωοτροφών
  • Συντονιστήκαμε με τους γαλακτοκομικούς συνεργάτες μας, με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις προτεραιότητες και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας
  • Συνεχίζουμε να αξιολογούμε καινοτόμες τεχνολογίες μείωσης του μεθανίου

Το 2022, σε μια φάρμα παραγωγής γαλακτοκομικών στο Βερμόντ, θα δείξουμε τη χρήση και τις δυνατότητες ενός πρόσθετου ζωοτροφών από κόκκινα φύκια που παράγεται από έναν πρωτοπόρο του συγκεκριμένου χώρου. Ελπίζουμε να μάθουμε ό,τι μπορούμε από αυτό το project, καθώς και από όλες τις ερευνητικές μας προσπάθειες, και να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις βέλτιστες πρακτικές, σε όλες τις φάρμες μας κατά τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος μας είναι να ενημερώνουμε το περιεχόμενο αυτό σε ετήσια βάση, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας.

«Πυξίδα» Μας Οι Αξίες Μας

Στις ΗΠΑ, ο γεωργικός τομέας ευθύνεται για το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου—και το μισό από αυτές αποδίδεται στα μηρυκαστικά. Λατρεύουμε το παγωτό. Όμως, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να το φτιάχνουμε και να το απολαμβάνουμε υπεύθυνα. Αυτή τη στιγμή όλοι μας, ιδίως οι επιχειρήσεις, πρέπει να λάβουμε δράση για να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές, πριν να είναι πολύ αργά και η κλιματική κρίση μετατρέψει τον πλανήτη μας σε ένα μέρος αφιλόξενο για ζωή.

Σίγουρα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, γι' αυτό όμως συνεργαζόμαστε με ειδικούς, για να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρησή μας θα έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον πλανήτη μας. Το γεγονός ότι μια σχετικά εύκολη και απλή αλλαγή, όπως η προσθήκη φυκιών στη διατροφή των αγελάδων, θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη μείωση του μεθανίου μας δίνει πολλή ελπίδα.

Την επόμενη φορά, θα δούμε περισσότερους τρόπους με τους οποίους η Ben & Jerry's μάχεται κατά της κλιματικής κρίσης. Ελάτε λοιπόν, σας περιμένουμε!