Ο αντίκτυπός μας στο κλίμα

Είναι κοινό μυστικό ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αλλάζει τη Γη μας. Οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και η ποικιλία φυτών και ζώων μεταβάλλεται. Και ενώ μια χούφτα δισεκατομμυριούχων μπορούν να αγοράζουν ακίνητα στο διάστημα, εμείς προτιμάμε να πατάμε σταθερά στη Γη που αγαπάμε. Τι σημαίνει αυτό; Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του πλανήτη μας.

 • Είναι πια αργά για να διατηρήσουμε ή να ανακτήσουμε το κλίμα που είχαμε παλαιότερα. Ωστόσο, δεν είμαστε το είδος ανθρώπου που κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένει την κατάρρευση. Ξέρουμε πως πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

  Για αυτόν τον λόγο –και ένα εκατομμύριο άλλους λόγους– δουλεύουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε το κλιματικό μας αποτύπωμα. Εδώ μπορείτε να δείτε όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, και αυτά που θα κάνουμε στη συνέχεια για να συρρικνωθεί αυτό το αποτύπωμα.

image-from-the-document-manager
 • Η αλλαγή ξεκινά από τη γνώση. Και ενώ εργαζόμαστε ενεργά για να μειώσουμε τον συνολικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο της Ben & Jerry's εδώ και δεκαετίες, πλέον έχουμε τα δεδομένα για τη μέτρηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) και την εκτίμηση του αποτυπώματος άνθρακα κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του τι συμβάλλει περισσότερο σε αυτό.

  Ορίστε όσα γνωρίζουμε:

  • Τα γαλακτοκομικά συστατικά αντιπροσωπεύουν περίπου το 53% του αποτυπώματος άνθρακά μας, ενώ τα άλλα συστατικά μας (ξηροί καρποί, κομμάτια ζύμης, στρόβιλοι και άλλες λιχουδιές) προσθέτουν ένα 21%.
  • Η μεταποίηση αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συνολικών εκπομπών GHG, αλλά η μεταφορά του παγωτού από το εργοστάσιο στα καταστήματα και τα Scoop Shops αντιπροσωπεύει ένα 7%.
  • Μια συσκευασία Ben & Jerry's παράγει περίπου 3,4 κιλά ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα ή CO2e (γνωστό και ως η «ένταση των εκπομπών» μας).

  Η παρακολούθηση αυτών των αριθμών ετησίως μας λέει πού έχουμε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες να μειώσουμε το αποτύπωμά μας και πώς τα πάμε στη διαδρομή μας.

image-from-the-document-manager-2

Περιγραφή Infographic: Η εικόνα ενός παγωτού Ben & Jerry's χρησιμοποιείται ως γράφημα πίτας, ώστε να παρουσιαστεί το αποτύπωμα άνθρακα της Ben & Jerry's Η ονομασία του γραφήματος είναι «Το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα». Μέσα στο γράφημα, το 53% της πίτας αντιστοιχεί στα «Γαλακτοκομικά». Το 21% αντιστοιχεί στα «Άλλα συστατικά». Το 7% αντιστοιχεί στις «Εξωτερικές μεταφορές». Το 5% αντιστοιχεί στο «Λιανικό εμπόριο». Το 5% αντιστοιχεί στο «Franchise». Το 4% αντιστοιχεί στη «Συσκευασία προϊόντων». Το 2% αντιστοιχεί στις «Εσωτερικές μεταφορές». Το 1% αντιστοιχεί στην «Παραγωγή». Το 1% αντιστοιχεί στον «Καταναλωτή». Και τέλος, το 1% αντιστοιχεί στο «Τέλος ζωής». Το γράφημα εμφανίζεται σε φόντο επιφάνειας φελλού.

 • Είναι υπέροχο να έχεις στόχους. Είναι ακόμα καλύτερα όταν αυτοί οι στόχοι έχουν επιστημονική βάση.

  Γι’ αυτό συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), η οποία ωθεί σε φιλόδοξη δράση για το κλίμα, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να θέτουν στόχους με επιστημονική βάση για τη μείωση των εκπομπών. Οι στόχοι με επιστημονική βάση είναι ακριβείς και μετρήσιμοι στόχοι που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι θεωρούμαστε υπεύθυνοι για την επίτευξη πραγματικών αριθμών — όχι μόνο να φυτεύουμε ξανά μερικά δέντρα ή να αγοράζουμε αντισταθμίσεις άνθρακα για να νιώθουμε καλύτερα με την ενέργεια που χρησιμοποιούμε.

  Και αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε: Γιατί δεν μιλάμε για αντισταθμίσεις άνθρακα ή καθαρούς μηδενικούς στόχους; Η σύντομη απάντηση: Αυτές οι προσπάθειες είναι υπερβολικά ασαφείς και αόριστες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να έχουν ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως ότου ολόκληρη η οικονομία έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι μηδενικών εκπομπών αξιώσεις χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να φαίνεται ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση για το κλίμα, χωρίς να αντιμετωπίζουν πραγματικά συστημικά ζητήματα. Για αυτούς τους λόγους, επιλέξαμε να μείνουμε με την επιστήμη και με τους SBTi μας.

  Εδώ παρουσιάζονται οι SBTi της Ben & Jerry's:
   

  • Οι εγκαταστάσεις που ανήκουν στην εταιρεία θα χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025.
  • Θα μειώσουμε την ένταση των εκπομπών μας κατά 40% έως το 2025 (από το σημείο αναφοράς μας του 2015).
  • Θα μειώσουμε την ένταση των εκπομπών μας κατά 80% έως το 2050.

image-from-the-document-manager-3
 • Είναι όντως πολύ μεγάλοι στόχοι. Έτσι, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη βελτίωση τριών βασικών κατηγοριών:

  Προμήθειες και συστατικά:

  Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των συνολικών εκπομπών της Ben & Jerry's, οπότε είναι τα σημεία στα οποία έχουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Εξερευνούμε και εφαρμόζουμε λύσεις γύρω από μερικούς κύριους τομείς:

  • Εντερικές εκπομπές: Αλλάζοντας την τροφή των αγελάδων μας, ελπίζουμε να μειώσουμε τα αέριά τους (ευγενικά γνωστά ως «εντερικές εκπομπές»). Η εστίαση στη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των ζωοτροφών θα αποφέρει οφέλη για τον άνθρακα, το νερό, την υγεία του εδάφους και τη βιοποικιλότητα, πέρα από τα οφέλη για την υγεία των ζώων και τα οικονομικά οφέλη. Εργαζόμαστε επίσης για να επιταχύνουμε την πιλοτική εφαρμογή και την υιοθέτηση λύσεων εντερικών πρόσθετων στις ζωοτροφές.
  • Διαχείριση κοπριάς: Οι χωνευτές κοπριάς στα αγροκτήματα δεσμεύουν το μεθάνιο από την κοπριά και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Συνεργαζόμαστε επίσης με ερευνητές για μεθόδους εφαρμογής κοπριάς. Μαζί, αυτά τα βήματα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους και της ποιότητας του νερού.
  • Αναγεννητική τροφή και καλλιέργεια: Συνεργαζόμαστε με αγρότες για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην αναγεννητική γεωργία, ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η υγεία του εδάφους, να μειωθούν οι συνθετικές εισροές και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα των αγροκτημάτων. Θα επικεντρωθούμε επίσης στις εγχώριες ζωοτροφές, στις κυκλικές ζωοτροφές που δεν απαιτούν αποψίλωση των δασών και στην αύξηση του χόρτου στη διατροφή των αγελάδων μας.
  • Συσκευασία: Αγαπάμε τα χωνάκια γιατί δεν περιέχουν πλαστικό, περιορίζουν το στάξιμο και μπορείτε να τα φάτε ολόκληρα! Αλλά αυτό το παγωτό στην κατάψυξή σας πρέπει να εμπεριέχεται σε μια συσκευασία, οπότε εστιάζουμε προσεκτικά στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης διαδικασίας συσκευασίας, μειώνοντας  την ποσότητα πλαστικών των πετρελαϊκών συσκευασιών μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στα Scoop Shops.

   

  Καινοτομία χαρτοφυλακίου:

  Επειδή τα γαλακτοκομικά αποτελούν ένα τόσο μεγάλο μέρος του αποτυπώματος άνθρακά μας, ένας από τους ευκολότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους συρρίκνωσής του είναι να πουλάμε λιγότερα γαλακτοκομικά. Ακούγεται τρελό, σωστά; Αλλά προσέξτε τον συλλογισμό μας. Δείτε τι προσπαθούμε να επιτύχουμε:

  • Αύξηση της καινοτομίας και των πωλήσεων προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως παγωτό και ζύμη μπισκότων χωρίς γαλακτοκομικά. (Θέλει κάποιος νέες μη γαλακτοκομικές γεύσεις;)
  • Αναζητούμε ευκαιρίες για χρήση περισσότερων συστατικών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως ηλιόσπορους και αμύγδαλα που παράγονται με μεθόδους αναγεννητικής καλλιέργειας.

   

  Λειτουργίες παραγωγής και Scoop Shops

  Οι λειτουργίες παραγωγής και λιανικού εμπορίου της Ben & Jerry's συνεισφέρουν λιγότερο από 6% στο βασικό μας αποτύπωμα, κυρίως επειδή τις αντιμετωπίσαμε κατά μέτωπο. Και εδώ έχουμε μερικά πραγματικά καλά νέα:

  • Είμαστε κοντά στο στόχο μας για 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για τις παγκόσμιες λειτουργίες παραγωγής μας, τα Scoop Shops που ανήκουν στην εταιρεία και τα γραφεία μας.
  • Όπου μπορούμε να αγοράσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δουλεύουμε για ενεργειακή απόδοση, την ανάκτηση θερμότητας και την ηλεκτροδότηση (έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ήλιου και του ανέμου).
image-from-the-document-manager-4

Αναλαμβάνουμε δράση για να νικήσουμε την υπερθέρμανση. Γίνετε κι εσείς μέρος της δράσης!

Αν λιώσει, καταστρέφεται. Ισχύει για το παγωτό, ισχύει και για τον πλανήτη. Φτιάχνουμε νόστιμες κατεψυγμένες δημιουργίες που βασίζονται σε συστατικά που συλλέγονται από τη Γη (γεια σας αγελάδες, ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας και στρόβιλοι!), οπότε εννοείται πως επενδύουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Όμως, ζούμε κιόλας εδώ. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους φίλους συμπολίτες μας πάνω στη Γη να απαιτήσουν από τους εκλεγμένους ηγέτες μας να υποστηρίξουν την ταχεία μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, αλλά έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε την αρχή, οπότε αναλάβετε δράση τώρα!

image-from-the-document-manager-5