Μετατρέποντας τα Απόβλητα σε Πόρο: Πώς Αξιοποιούμε τα Περιττώματα των Αγελάδων για να Μειώσουμε το Αποτύπωμα Άνθρακα της Εταιρίας μας

Cow by outhouse

Παγωτό: Το φτιάχνουμε, το τρώμε, το λατρεύουμε. Επίσης όμως ξέρουμε πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Γι' αυτό κι εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε το αποτύπωμά μας σ' αυτόν τον πλανήτη, που όλοι μας αποκαλούμε «σπίτι». Σε αυτή την ενότητα, θα τονίσουμε μερικά από τα συναρπαστικά σχέδιά μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό της συνολικής μας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου. Άρα εκεί έχουμε και τη μεγαλύτερη ευκαιρία να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα μας. Τα γαλακτοκομικά προέρχονται από αγελάδες και οι αγελάδες παράγουν τόνους και τόνους περιττωμάτων, μαζί με μια πελώρια ποσότητα μεθανίου που θερμαίνει το κλίμα. Τα περιττώματα που προκύπτουν σε μια φάρμα παραγωγής γαλακτοκομικών είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου.

Εφόσον λοιπόν οι αγελάδες δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ να παράγουν περιττώματα, εμείς αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτών των αποβλήτων στο περιβάλλον και να τα χρησιμοποιήσουμε ως ανανεώσιμο πόρο. Καταλήξαμε πως, ναι, υπάρχει! Να πώς μετατρέπουμε τα «κακά» σε δύναμη του καλού.

Τα Δεδομένα για τα Περιττώματα και το Μεθάνιο

Μια αγελάδα παράγει καθημερινά περίπου 80 λίβρες περιττωμάτων. Πολλαπλασίασε αυτόν τον αριθμό με το πλήθος των αγελάδων σε μια φάρμα, στη συνέχεια πολλαπλασίασε επί τον αριθμό ημερών ενός έτους και ο αριθμός βγαίνει ΥΨΗΛΟΣ. Περιττώματα που συχνά αποθηκεύονται, πριν καταλήξουν στα χωράφια ως λίπασμα με δύο σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πρώτον, μπορούν να προσφέρουν πολλές θρεπτικές ουσίες σε ποτάμια και λίμνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη φυτοπλαγκτού. Όσο περνάει ο καιρός, αυτό δημιουργεί τοξικές νεκρές ζώνες, στις οποίες δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο νερό για να διατηρηθεί ζωντανή η υδρόβια ζωή. Δεύτερον, παράγεται μεθάνιο κατά την αποσύνθεση και το μεθάνιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Περίπου το 20% της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας μέχρι σήμερα, μπορεί να αποδοθεί στο μεθάνιο, που είναι πολύ ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, βραχυπρόθεσμα, στην απορρόφηση θερμότητας. Η βιομηχανία καυσίμων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο οι αγελάδες και άλλα μηρυκαστικά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Αγελάδες Γεμάτες …Ενέργεια!

Τόσο οι αγρότες, όσο και οι επιστήμονες, ξέρουν αυτές τις προκλήσεις εδώ και χρόνια και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής τους. Μία λύση θα ήταν ένα σύστημα χώνευσης περιττωμάτων, που ονομάζεται επίσης ΑΧ (αναερόβιος χωνευτήρας). Οι χωνευτές αυτοί διασπούν την οργανική ύλη με μικροοργανισμούς. Ένας χωνευτής λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό σαν ένα τεράστιο στομάχι αγελάδας, όμως στη ...βιομηχανική του μορφή. Προσφέρει θερμότητα μέσα σε αεροστεγή δεξαμενή, περίπου στους 100˚F, ενθαρρύνοντας έτσι τα βακτήρια να διασπάσουν τα περιττώματα. Όταν τελειώσει πια η διαδικασία, έχουμε μερικά πολύ χρήσιμα παράγωγα:

  • Υγρό λίπασμα
  • Στερεό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. στρωμνή για τις αγελάδες
  • Ανανεώσιμη ενέργεια

Ανανεώσιμη ενέργεια; Εδώ είναι το αληθινά συναρπαστικό κομμάτι: Οι χωνευτές μπορούν όντως να δεσμεύσουν το μεθάνιο και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ή καυσίμου.

Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να σταλεί πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο και αντίστοιχα η θερμότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση των κοντινών κτιρίων και σπιτιών ή για να διατηρήσει τον ίδιο τον χωνευτή ζεστό, όταν κάνει περισσότερο κρύο. Μερικοί χωνευτές μπορούν ακόμη και να διυλίσουν το βιοαέριο (έτσι αποκαλούμε το αέριο που παράγεται από αυτή τη διαδικασία) για να πληροί αυστηρά πρότυπα ποιότητας, ώστε να μπορεί να διοχετεύεται σε αγωγούς φυσικού αερίου. Το βιοαέριο μπορεί να διυλιστεί περισσότερο για την παραγωγή συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε οχήματα.

Τι Κάνουμε Εμείς

Σκέψου το: Οι χωνευτές δεσμεύουν το μεθάνιο, το εμποδίζουν να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή και μετά το μετατρέπουν σε πηγή καθαρής ενέργειας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο ίδιο το αγρόκτημα ή να πωληθεί στο ενεργειακό δίκτυο (δημιουργώντας έτσι μια ακόμη ροή εσόδων για τους αγρότες). Και αυτή η τεχνολογία δεν είναι απλώς μια φαντασίωση: Είναι υπαρκτή και αξιοποιείται, σήμερα, σε φάρμες σε όλο τον κόσμο. Η πρόκληση εδώ είναι ότι οι βιομηχανικού μεγέθους χωνευτές είναι ακριβοί στην εγκατάσταση και στη λειτουργία τους, για μικρές ή μεσαίου μεγέθους φάρμες.

Η Ben & Jerry's λειτουργεί ήδη δύο χωνευτές σε οικογενειακές φάρμες στην Ολλανδία, παράγοντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών στην περιοχή. Επίσης, ετοιμαζόμαστε να φέρουμε έναν χωνευτή μικρής κλίμακας σε ένα αγρόκτημα στην πολιτεία μας, το Βερμόντ των Η.Π.Α. Ο χωνευτής του Βερμόντ θα:

  • Μειώσει τις εκπομπές κατά 15.000 μετρικούς τόνους CO2e (ισοδύναμο του διοξειδίου του άνθρακα), κατά τη διάρκεια της 20ετούς ζωής του εξοπλισμού. Τα 15.000 MT είναι όσο οι εκπομπές από 1.687.859 γαλόνια βενζίνης ή από ένα μέσο επιβατικό αυτοκίνητο μετά από οδήγηση 37.697.958 μιλίων.
  • Παράξει 7.000 MWh κατά την 20ετή ζωή του. Το μέγεθος αυτό αρκεί για να τροφοδοτήσει 597 σπίτια για έναν ολόκληρο χρόνο (ή περίπου 30 σπίτια το χρόνο, για μια 20ετία). 

Και άκου και το καλύτερο. Συνεργαζόμαστε με ειδικούς, δουλεύοντας πάνω σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη χωνευτών που μπορούν να λειτουργήσουν οικονομικά σε μικρού ή μεσαίου μεγέθους φάρμες. Αυτό θα άλλαζε τα πάντα. Θα έκανε αυτή τη φιλική προς το κλίμα τεχνολογία προσιτή σε αγρότες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά.

«Πυξίδα» Μας Οι Αξίες Μας

Είμαστε μια εταιρία παγωτού, όμως προσπαθούμε να έχουμε ως «πυξίδα» τις αξίες μας, σε ό,τι κι αν κάνουμε. Η κλιματική κρίση είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και πιστεύουμε πως όλοι, ιδίως οι επιχειρήσεις, οφείλουν να παίξουν τον ρόλο τους ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πριν να είναι πολύ αργά.

Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, όμως δουλεύουμε συνέχεια με ειδικούς και ακτιβιστές για να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρησή μας μπορεί και θα είναι μέρος της λύσης για το κλίμα. Προσεγγίζοντας τη γαλακτοκομική μας δραστηριότητα με φρέσκια σκέψη και καινοτόμες ιδέες, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της εταιρίας μας στο περιβάλλον. Η ιδέα του να μετατρέψουμε τα απόβλητα σε χρήσιμο πόρο μας δίνει ελπίδα.

Την επόμενη φορά, θα δούμε κι άλλους τρόπους με τους οποίους η Ben & Jerry's μάχεται κατά της κλιματικής κρίσης. Ελάτε λοιπόν, σας περιμένουμε!