Από τις Αγελάδες στο Κακάο: Το Επιχειρηματικό Μοντέλο Ευημερίας Της Εταιρίας Μας Εξασφαλίζει Δίκαιη ανταμοιβή Για Τους Παραγωγούς Μας

DRV_VLS_WorkersAgriculture_GR_Standalone_779x400_EB.jpg (VLS_WorkersAgriculture_Standalone...

Όταν οι ιδρυτές μας άρχισαν να φτιάχνουν παγωτό, το μακρινό 1978, αποφάσισαν ότι θα έτρεχαν την επιχείρησή τους διαφορετικά από τις υπόλοιπες εταιρίες που έβλεπαν γύρω τους. Πίστευαν πως οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη απέναντι στις κοινότητές τους και σε όλα τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό ακριβώς πιστεύουμε και σήμερα, και το δείχνουμε σε κάθε μπουκιά που δημιουργούμε!

Πώς διασφαλίζουμε ότι όσο εμείς ευημερούμε, το ίδιο ευημερούν και όσοι συμμετέχουν στη δημιουργία του παγωτού μας; Χρησιμοποιούμε το καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο μας, το οποίο εξασφαλίζει ευημερία σε όλους, από τους αγρότες που καλλιεργούν το κακάο μας έως και τους γαλακτοπαραγωγούς που αρμέγουν τα ζώα.

Πώς φαίνεται αυτό στην πράξη;

 

Fairtrade Σημαίνει Ένα Δίκαιο Μερίδιο Για Τους Αγρότες

Κάθε μία από τις γεύσεις μας είναι πιστοποιημένη κατά Fairtrade, κάτι που σημαίνει πως υποστηρίζουμε τους μικροκαλλιεργητές της ζάχαρης, του κακάο, της βανίλιας, της μπανάνας και του καφέ, οι οποίοι λαμβάνουν ένα επιπρόσθετο κοινωνικό επίδομα, πέραν της τιμής της σοδειάς τους. Μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, να θωρακίσουν τις εργασίες τους απέναντι στις κλιματικές συνθήκες, αλλά και να στηρίξουν ακμάζουσες κοινότητες μέσω υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης κ.α. Ήξερες ότι το παγωτό σου μπορεί να είναι ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα;

 

Το Ταξίδι Προς Ένα Δίκαιο Εισόδημα 

Εκτός από την καταβολή επιδόματος στους αγρότες Fairtrade, συνεργαζόμαστε με την Fairtrade International, για να προμηθευτούμε σε ακόμα υψηλότερη τιμή το κακάο που χρησιμοποιείται στα παγωτά μας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε τους αγρότες του κακάο μας στο δικαίωμά τους για ένα δίκαιο εισόδημα. Γιατί αγρότες του κακάο συγκεκριμένα; Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε λιγάκι φανατικοί του παγωτού σοκολάτα, οι αγρότες του κακάο βρίσκονται σε μια εξαιρετικά ευάλωτη θέση.

Τα σκαμπανεβάσματα στην παγκόσμια αγορά κακάο, η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών, αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην παραγωγή κακάο, κάτι που έχει μεγάλες συνέπειες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του κακάο. Για παράδειγμα, σχεδόν το 40% του κακάο παγκοσμίως, προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου οι αγρότες κερδίζουν κατά μέσο όρο $1 την ημέρα, κάτι που οδηγεί πολλούς σε ακραία φτώχεια. Αυτός είναι ο λόγος που δεσμευόμαστε να πληρώνουμε στους αγρότες μια ακόμα μεγαλύτερη τιμή για το προϊόν τους, υποστηρίζοντας το ταξίδι τους προς ένα δίκαιο εισόδημα και βοηθώντας τους να προσαρμοστούν στο κλίμα που αλλάζει.

 

Αξιοπρέπεια Για Τους Γαλακτοπαραγωγούς

Ως εταιρία που παράγει παγωτό, το γάλα και η κρέμα είναι σημαντικά για εμάς. Και το να διασφαλίζουμε ότι οι αγρότες και οι εργάτες στις φάρμες, έχουν ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό. Γι' αυτό είμαστε περήφανοι που είμαστε η πρώτη εταιρία που υιοθετεί και εφαρμόζει το πρόγραμμα Milk with Dignity, ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης από αγρότες στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στις φάρμες γαλακτοκομικών.

Το πρόγραμμα Milk with Dignity διασφαλίζει ότι οι εργάτες στις φάρμες έχουν επαρκή διαλείμματα, ελεύθερο χρόνο, πληρωμένες αναρρωτικές άδειες, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, στέγαση κ.α. Και σε αντάλλαγμα, πληρώνουμε ένα επιπρόσθετο ποσό, πέραν της συνηθισμένης τιμής γαλακτοκομικών. Τα χρήματα προορίζονται για τους μισθούς των εργατών, τα bonus τους και προς επενδύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης και εργασίας.

 

Ένα Δίκαιο Μοίρασμα Της Πίτας

Πιστεύουμε πως το παγωτό έχει πιο γλυκιά γεύση, όταν όλοι όσοι βοήθησαν να φτιαχτεί παίρνουν ένα δίκαιο μερίδιο. Ο Ben και ο Jerry έχτισαν την επιχείρησή τους πάνω σε αυτά τα θεμέλια και εμείς συνεχίζουμε έτσι μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας το συνδεδεμένο επιχειρηματικό μοντέλο ευημερίας μας, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε πως όλοι όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του παγωτού σου, αμείβονται με δίκαιο τρόπο.