Νέοι Ακτιβιστές Παίρνουν Πρωτοβουλία στη Μαδρίτη

November 28, 2019

Illustration of the Ben & Jerry's cow holding a sign that says "Climate Justice Now"

Πυρκαγιές στην Αρκτική, στoν Αμαζόνιο, στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία. Πλημμύρες που κατέρριψαν κάθε ρεκόρ στη Βενετία. Χρόνια ολόκληρα με αυξανόμενες θερμοκρασίες που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και εκλεγμένοι αξιωματούχοι, που δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουν τίποτα απ' όλα αυτά.

Με τη λέξη "αυτά", φυσικά, εννοούμε την κλιματική αλλαγή. Και είναι αυτή, για την οποία θα συζητήσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, στη Μαδρίτη της Ισπανίας, την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου των Ηνωµένων Εθνών, για την Κλιµατική Αλλαγή (ή COP25 για συντομία).

Οι νέοι είναι οι πρώτοι που αμφισβητούν τον εφησυχασμό των πολιτικών μας. Έχουν βγει στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο και δεν υποχωρούν. Θέλουν να δουν πραγματική αλλαγή στο COP25. Τους υποστηρίζουμε και ελπίζουμε ότι το ίδιο και εσύ.

Αυξάνοντας την Πίεση στους Πολιτικούς Υπεύθυνους

Το Σαντιάγκο της Χιλής προοριζόταν να φιλοξενήσει το COP25, αλλά λόγω πρόσφατων αναταραχών εκεί, οι διοργανωτές έπρεπε να βρουν μια νέα τοποθεσία -και γρήγορα. Η Μαδρίτη είναι, πλέον, έτοιμη να υποδεχτεί πολιτικούς, επιστήμονες και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο και διακυβεύονται πολλά.

Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ειδική έκθεση από τη Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), σχετικά με τις επιπτώσεις από την αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, κατά 1,5ºC ή περισσότερο. Το απογοητευτικό συμπέρασμα; Για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, πρέπει να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα σχεδόν στο μισό, μέχρι το 2030. Αυτό δεν μας δίνει πολύ χρόνο...

Αν κάποιος είχε αμφιβολίες, σχετικά με την ακρίβεια της έκθεσης της IPCC, το 2019 τις κατέρριψε όλες. Ένας καύσωνας το καλοκαίρι οδήγησε στη μεγαλύτερη απώλεια πάγου σε μία ημέρα, από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μαζικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την Αλάσκα, λόγω των πρωτοφανών θερμοκρασιών, από 20 έως 30 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, με το Anchorage να φτάνει τους 90ºF για πρώτη φορά στην ιστορία. Στην Ευρώπη, ένα δραματικό κύμα καύσωνα, είχε ως αποτέλεσμα να ζήσουμε τον πιο ζεστό Ιούνιο στην ιστορία. Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε...και να συνεχίσουμε...

Μάθε περισσότερα και Ανάλαβε Δράση τώρα!

Νέοι άνθρωποι οδηγούν τον δρόμο

Ναι, αυτά είναι τα πολύ (πολύ) άσχημα νέα. Αλλά, από την άλλη, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μόλις πριν έναν χρόνο ότι μία ντροπαλή, Σουηδή έφηβη με το όνομα Greta Thunberg θα ενέπνεε ένα παγκόσμιο κίνημα μαθητών και άλλων νέων ηγετών που αρνούνται να δεχθούν την αδράνεια, σε σχέση με την κλιματική κρίση; Δείχνοντας την αυξανόμενη επιρροή και το αντίκτυπο τους στο κίνημα για το κλίμα, οι νέοι συσπειρώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου σε όλον τον κόσμο. Με περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα να συμμετέχουν σε περίπου 2.500 εκδηλώσεις, σε 163 χώρες, και στις επτά ηπείρους, ήταν η μεγαλύτερη ημέρα δράσης για το κλίμα στην ιστορία.

Οι νέοι που έχουν κινητοποιηθεί έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και καλούν τους ηγέτες να πράξουν σαν να έχει πάρει το σπίτι μας φωτιά. Με τον χρόνο να λιγοστεύει, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Μαδρίτη. Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα καταγράψουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για το Κλίμα που έγινε το Παρίσι (από την οποία οι ΗΠΑ έχουν επίσημα αρχίσει να αποσύρονται) -η μόνη χώρα στον κόσμο που αποσύρεται από τη συμφωνία). Αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς το COP26, που θα γίνει στη Σκωτία του χρόνου, όπου οι χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν πολύ πιο επιθετικό γύρο εθνικών δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών.

Η Γκρέτα, αλλά και άλλοι νέοι έχουν ένα μήνυμα για εκείνους που θα συναντηθούν στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα και έπειτα στη Σκωτία το 2020: Ακούστε τους επιστήμονες. Ενωθείτε, στηρίξτε την επιστήμη και λάβετε πραγματική δράση. Είμαστε με την Γκρέτα και όλη τη νεολαία, σε όλο τον κόσμο. Είσαι έτοιμος να αναλάβεις τη δική σου ευθύνη; Ανάλαβε δράση σήμερα.

Μάθε περισσότερα και Ανάλαβε Δράση τώρα!