Skip to main content

Ben & Jerry's Ice Cream

Ben & Jerry's Ice Cream

Ben & Jerry's Ice Cream

Υπερθέρμανση του πλανήτη. Κλιματική αλλαγή Κλιματική δικαιοσύνη.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο εμφανή. Από το λιώσιμο των πάγων μέχρι τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα δάση, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι οι ρύποι από τις εκπομπές άνθρακα που παράγει ο άνθρωπος επηρεάζουν τον εύθραυστο πλανήτη μας. Οι επιστημονικές ενδείξεις είναι αδιαμφισβήτητες: η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός και επηρεάζει ήδη τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Το ερώτημα τώρα είναι «Τι κάνουμε γι' αυτό;»

Read More 

Τα αποτελέσματα στον πλανήτη μας και τους ανθρώπους:

Κάθε χρόνο που περνάει, βλέπουμε τα μοτίβα βροχοπτώσεων να αλλάζουν, με πιο έντονες βροχές σε όλον τον κόσμο, τις δραματικές αλλαγές στην Αρκτική, τις αλλαγές στις εποχές αγροτικών καλλιεργειών, την αύξηση των επιπέδων θαλάσσης και την οξίνιση των ωκεανών. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στο κλίμα μας θα έχουν δραματικές οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες. Η σκληρή ειρωνεία της κλιματικής αλλαγής είναι ότι οι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι οποίοι έχουν τα λιγότερα μέσα για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα για τα 200 χρόνια βιομηχανοποίησης και ρύπανσης από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Πρόκειται πραγματικά για ένα ζήτημα κλιματικής δικαιοσύνης.

 

Λύσεις:

Επείγει περισσότερο από ποτέ να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Και πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιράζονται δίκαια το βάρος και οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής μεταξύ όλων των κρατών του κόσμου. Εν τέλει, πρέπει να αποσυνδέσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την ανάπτυξη μέσω της εξόρυξης και εξάντλησης των φυσικών πόρων.

Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την κλιματική αλλαγή, αλλά ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να:

 • Απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα
 • Αυξήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 • Επιβάλουμε μία τιμή στους ρύπους από εκπομπές άνθρακα
 • Εργαστούμε με τις αναπτυσσόμενες χώρες για επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια

Τι σημαίνει αυτό για τη Ben & Jerry’s;

Η Ben & Jerry's έχει μακρά ιστορία στη μάχη για κλιματική δικαιοσύνη και στην εύρεση τρόπων για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της επιχείρησής μας. Το 2002, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα στις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις στο Βερμόντ. Το 2007, τρέξαμε την πρώτη μας καμπάνια υπεράσπισης για την υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνεργασία με το μουσικό γκρουπ Dave Matthews Band. Επενδύσαμε από νωρίς και τακτικά στην αποδοτικότητα σε όλες τις παραγωγικές μας μονάδες, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα καταστήματά μας, προκειμένου να αυξήσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα και να συρρικνώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα.

Read More 

Σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με τις λειτουργίες τους, και σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ben & Jerry’s. Βασιζόμαστε στην αγροτική παραγωγή για τα βασικά μας υλικά, ειδικά για τα γαλακτοκομικά, καθώς και στην παραγωγή για να φτιάξουμε τα προϊόντα μας, τα φορτηγά για τη μεταφορά των τελικών προϊόντων μας και τους καταψύκτες για τη διατήρηση των παγωτών μας. Γνωρίζουμε το αποτύπωμα άνθρακα που μας αναλογεί και εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα λειτουργιών για να το μειώσουμε. Εργαζόμαστε μαζί με τους αγρότες μας για να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου από τις φάρμες, προωθούμε την αλλαγή σε καθαρότερους, πιο πράσινους καταψύκτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και χτίζουμε το Chunkinator στο εργοστάσιό μας στην Ολλανδία, που συμβάλλει στην τροφοδότηση του εργοστασίου από παραπροϊόντα παγωτού.  Γνωρίζουμε επίσης πως ό,τι έχουμε κάνει δεν είναι καθόλου αρκετό και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Σημειώνουμε πρόοδο και το αναφέρουμε κάθε χρόνο στην Έκθεση Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (SEAR) που δημοσιεύουμε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα βήματα που ακολουθούμε για τη μείωση του δικού μας αποτυπώματος άνθρακα και του σχεδίου μας να μεταβούμε σε 100% καθαρή ενέργεια σε όλες μας τις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ μέχρι το 2020.

ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ!

Χάρη, εν μέρει, σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως που υπέγραψαν το ψήφισμα Avaaz που παρότρυνε τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP21), υπογράφηκε από 196 χώρες η Συμφωνία του Παρισιού, που αποτελεί ορόσημο, με τη δέσμευση να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά.Ήρθε η ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες για να μεταβούν ταχύτατα στη χρήση 100% καθαρής ενέργειας και να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο πράσινο, καθαρότερο μέλλον.Προσθέστε τη φωνή σας με αυτή εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων που απαιτούν δράση για την κλιματική αλλαγή και υπογράψτε το ψήφισμα σήμερα!

  

Συχνές Ερωτήσεις:

 • Ποια είναι η θέση της Ben & Jerry’s για την κλιματική αλλαγή;

  Είναι μια πραγματικότητα. Συμβαίνει τώρα. Για εμάς, δεν αφορά απλά τις πολικές αρκούδες και τους πάγους. Αφορά όλους τους ανθρώπους και τίθεται ένα ζήτημα οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

  Ανέκαθεν δεσμευόμασταν για την ελαχιστοποίηση του αρνητικού αντίκτυπου της επιχείρησής μας στο περιβάλλον. Έχουμε κάνει επενδύσεις σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και μείωσης αποβλήτων στις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις, εγκαταστήσαμε βιοχωνευτές που μετατρέπουν τα απόβλητα σε καθαρή ενέργεια στην παραγωγική μας μονάδα στην Ευρώπη και προμηθευόμαστε χαρτόνι μόνο από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC) για τις συσκευασίες μας.

 • Γιατί νοιάζεται η Ben & Jerry’s για την κλιματική αλλαγή;

  Ως εταιρεία τροφίμων, πολλοί από τους συνεργάτες μας στη δική μας αλυσίδα αξιών, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών μας Δίκαιου Εμπορίου από το νότιο ημισφαίριο, βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και επειδή η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους στην εφοδιαστική μας αλυσίδα, αποτελεί κίνδυνο και για την ίδια την επιχείρηση.

 • Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο "κλιματική αλλαγή";

  Για εμάς, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνο το περιβάλλον. Πρόκειται για μία σοβαρή απειλή για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του πλανήτη. Αυτό το πρόβλημα έχει προκληθεί κατά κύριο λόγο από τα πλούσια, ανεπτυγμένα κράτη του Βορρά, ενώ τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη του Νότου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και έχουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες. Είναι ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 • Τι έχετε κάνει στο παρελθόν για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;

  Το έχουμε υπόψη μας εδώ και καιρό. Το 2007, τρέξαμε την πρώτη μας καμπάνια υπεράσπισης για την υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνεργασία με το μουσικό γκρουπ Dave Matthews Band. Εστιάζουμε εδώ και πολύ καιρό στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της εταιρείας μας. Έχουμε επενδύσει εγκαίρως και συχνά στη βελτίωση των παραγωγικών μας μονάδων προκειμένου να αυξήσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα και να μειώσουμε τα απόβλητα. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε τη χρήση ενός βιοχωνευτή στο εργοστάσιο παραγωγής παγωτών που έχουμε στην Ολλανδία, το οποίο μετατρέπει τα απόβλητα από τη διαδικασία παραγωγής σε ψυχρή καθαρή ενέργεια. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια πλήρη λίστα με ό,τι έχουμε κάνει:

  • 2002 - Έναρξη προγραμμάτων αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα με την NativeEnergy για τις παραγωγικές μας μονάδες στο Βερμόντ
  • 2004 - Ολοκλήρωση Ανάλυσης Κύκλου Ζωής για την παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)
  • 2007 - Έναρξη προγραμμάτων offsetting/insetting για τις εκπομπές άνθρακα στη ΕΕ
  • 2007 - Καμπάνια Υπεράσπισης One Sweet Whirled
  • 2008 - Ολοκλήρωση απογραφής άνθρακα στις ΗΠΑ
  • 2008 - Συνεργασία με την Greenpeace για έγκριση της EPA των θαλάμων ψύξης χωρίς υδροφθοροάνθρακες (HFC)
  • 2014 - Ολοκλήρωση Ανάλυσης Κύκλου Ζωής για τις ΗΠΑ
  • 2014 - Εγκατάσταση βιοχωνευτή στην παραγωγική μας μονάδα στην Ολλανδία
  • 2015 - Προς ολοκλήρωση η Ανάλυση Κύκλου Ζωής για την ΕΕ

   

 • Ποιος είναι ο σκοπός της καμπάνιας ακτιβισμού που προάγετε;

  Ξέρουμε ότι η εθελοντική εταιρική δράση δεν θα αποφέρει την αλλαγή που χρειάζεται στα συστήματα μεγάλης κλίμακας προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από 2º Κελσίου. Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να στηρίξουν πολιτικές που θα εξαλείψουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα προάγουν μία ταχεία αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα μπορεί να ασκεί διαρκή πίεση στους ηγέτες του κόσμου που μπορούν να διαμορφώσουν ένα μέλλον χωρίς εκπομπές άνθρακα. Γι' αυτόν τον λόγο δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση αυτού του αναπτυσσόμενου διεθνούς κλιματικού κινήματος. Μαζί μπορούμε να δείξουμε στους ηγέτες του κόσμου ότι τώρα είναι η ώρα για δράση.

 • Πώς διαμορφώνετε το κίνημα;

  Ενθαρρύνουμε τους φαν μας, του καταναλωτές μας και τους πολίτες να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο κλιματικό κίνημα. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, θα χρειαστεί ένα ευρύ και ποικιλόμορφο κίνημα πολιτών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν άμεσα δράση για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας. Θα προτρέπουμε τους φαν μας να συμμετέχουν στις προσπάθειες του Avaaz, μίας από τις πολλές ομάδες που συνιστούν το παγκόσμιο κίνημα.

  Το Avaaz θα συνεχίσει να εμπλέκει και να ενθαρρύνει τους φαν μας να δρουν σε στιγμές που μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Θέλουμε να παρέχουμε έναν εύκολο τρόπο στους φαν μας προκειμένου να συμμετέχουν στη δράση για ένα ζήτημα που ξέρουμε ότι τους ενδιαφέρει.

 • Γιατί το 2015;

  Το 2015 είναι μία μεγάλη χρονιά. Οι ηγέτες όλου του κόσμου έχουν θέσει ένα χρονικό όριο για την οριστικοποίηση μιας διεθνούς συμφωνίας, βάσει της οποίας όλα τα κράτη θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από 2º Κελσίου. Για να το θέσουμε απλά, το 2015 θα είναι η χρονιά που είτε ο κόσμος θα μπει σε μια τροχιά σταθερού μακροπρόθεσμου κλίματος, είτε θα παγιδευτούμε σε ένα μέλλον με μια ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή. Πιστεύουμε ότι το πρώτο ακούγεται πολύ καλύτερο.

 • Δεν έχει η εταιρεία σας μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα;

  Ναι, έχει. Το αποτύπωμα άνθρακα που μας αναλογεί ανά 0,5 λίτρα είναι σχεδόν 1 κιλό ή περίπου 136.000 μετρικοί τόνοι αερίων του θερμοκηπίου ετησίως. Δείτε την Ανάλυση Κύκλου Ζωής της εταιρείας μας εδώ.

 • Έχετε στόχο για μείωση του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου της εταιρείας σας;

  Ναι, η Ben & Jerry’s δεσμεύεται να μειώσει το απόλυτο αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου που παράγει. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες πρέπει να θέτουν φιλόδοξους στόχους που βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα. Η Ben & Jerry’s δεσμεύεται να αποσυνδέσει την ανάπτυξη της επιχείρησής μας από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έχουμε δεσμευτεί για 80% μείωση στις απόλυτες εκπομπές μας μέχρι το 2050, παρά το φιλόδοξο σχέδιο να αυξήσουμε και τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Από τώρα μέχρι και το 2020, έχουμε δεσμευτεί για μείωση της έντασης των εκπομπών ανά μονάδα παραγωγής κατά 15%.

 • Πώς σκοπεύετε να πετύχετε τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που παράγετε;

  Περισσότερες από τις μισές εκπομπές άνθρακα της εταιρείας μας προέρχονται από την παραγωγή των υλικών μας, κυρίως του γάλακτος. Οι εκπομπές από φάρμες αντιστοιχούν στο 42% των συνολικών εκπομπών κύκλου ζωής της εταιρείας μας, έτσι, προκειμένου να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας, πρέπει να συνεργαστούμε με τις οικογενειακές γαλακτοπαραγωγικές φάρμες μας και να βελτιώσουμε τη διαχείριση της κοπριάς, να μειώσουμε τις εντερικές εκπομπές από τα κοπάδια και να προωθήσουμε καλύτερες μεθόδους καλλιέργειας που προάγουν την υγεία του εδάφους και αφήνουν κατά μέρος τις εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την αποδοτικότητά μας στις παραγωγικές μας μονάδες, την εφοδιαστική διαχείριση και την ψυκτική εφοδιαστική μας αλυσίδα.

 • Η μεταφορά παγωτού από το Βερμόντ σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Βραζιλία δεν αυξάνει πολύ την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου;

  Η μεταφορά στο εξωτερικό ευθύνεται περίπου για το 15% του αποτυπώματος της επιχείρησής μας, οπότε η εφοδιαστική διαχείριση είναι ένα αρκετά μεγάλο μέρος του αποτυπώματός μας. Ωστόσο, η μεταφορά του παγωτού μας διεθνώς γίνεται μέσω θαλάσσης, που είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μετακίνησης αγαθών. Το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Συμβούλιο λέει ότι ένας τόνος αγαθών μπορεί να μεταφερθεί από τον Λιμένα της Μελβούρνης στην Αυστραλία στον Λιμένα του Long Beach στην Καλιφόρνια, μία απόσταση 12.770 χιλιομέτρων (7.935 μίλια), παράγοντας λιγότερες εκπομπές CO2 από όσες παράγονται κατά τη μεταφορά του ίδιου φορτίου στις ΗΠΑ με φορτηγό από το Ντάλας στο Long Beach, μία απόσταση 2.307 χιλιομέτρων (1.442 μίλια). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

  Προκειμένου να κάνουμε σημαντικές μειώσεις στο κατά προσέγγιση 15% του αποτυπώματός μας που σχετίζεται με τη μεταφορά στο εξωτερικό, πρέπει να αυξήσουμε την αποδοτικότητα στις οδικές μεταφορές μας με φορτηγά-ψυγεία που μεταφέρουν τα προϊόντα μας στο εγχώριο έδαφος.

 • Και τι θα γίνει με όλες αυτές τις αγελάδες;

  Ναι, είμαστε μια εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων και νιώθουμε περήφανοι για τη σχέση μας με τις οικογενειακές φάρμες που μας προμηθεύουν γάλα και κρέμα. Ωστόσο, με τη γεωργία να ευθύνεται για το 15-20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές που παράγονται από τις φάρμες. Γι' αυτό και αναθεωρούμε το πρόγραμμά μας Caring Dairy, προκειμένου να εξετάσουμε δυνατότητες όπως η ανάπτυξη μοντέλων αερίων του θερμοκηπίου για τις φάρμες μας μέσω των οποίων θα μπορούμε να μετράμε τις πραγματικές μειώσεις στο αποτύπωμα από τις φάρμες μας. Ξεκινήσαμε επίσης να επενδύουμε σε σημαντικές τεχνολογίες, όπως διαχωριστές κοπριάς και βιοχωνευτές στις γαλακτοπαραγωγικές φάρμες της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, προκειμένου να μειώσουμε το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και να ωφελήσουμε παράλληλα τους αγρότες μας.

 • Λέτε ότι νοιάζεστε για το περιβάλλον, αλλά οι συσκευασίες σας δεν είναι ανακυκλώσιμες. Γιατί;

  Είμαστε μεγάλοι φαν του πλανήτη μας και παρακολουθούμε πάντα τον αντίκτυπο που έχουμε στο περιβάλλον. Όσο για τη συσκευασία, όλο το χαρτόνι που χρησιμοποιούμε για τις συσκευασίες μας προέρχεται από πιστοποιημένο χαρτόνι του Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών (FSC). Για λόγους υγιεινής, πρέπει να εφαρμόζουμε μια ειδική επίστρωση σε αυτό το χαρτόνι και γι' αυτό η συσκευασία μας δεν είναι προς το παρόν πλήρως ανακυκλώσιμη. Αυτό είναι κάτι που κοιτάμε να βελτιώσουμε και ελπίζουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα σημειώσουμε πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 • Ποιες δημόσιες πολιτικές υποστηρίζετε;

  Προκειμένου να διατηρήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από 2º C, η Ben & Jerry’s υποστηρίζει τις παρακάτω πολιτικές.

  • Διασφάλιση ότι τα 2/3 των συνολικών παρόντων εμπορικά βιώσιμων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων θα παραμείνουν στο έδαφος
  • Πλήρης εξάλειψη των εκπομπών ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατό και σίγουρα όχι αργότερα από το 2050
  • Καμία νέα επένδυση σε υποδομές για εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων
  • Δέσμευση όλων των χωρών για εξάλειψη των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, με ενέργειες που ποικίλουν ανάλογα με τις κοινές, αλλά και τις διαφοροποιημένες ευθύνες των χωρών καθώς και τις αντίστοιχες ικανότητες
  • Μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια και παράλληλη διασφάλιση για πρόσβαση όλων σε βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2050
  • Επιβολή επιστημονικά τεκμηριωμένης τιμής στους ρύπους άνθρακα που θα περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2º C.
  • Δημιουργία διεθνούς πλαισίου βάσει του οποίου οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της αλλαγής σε βιώσιμη ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές και γνώμονα το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου

   

Back To Top