5 καινοτομίες μεταφορών για να προστατεύσουμε το κλίμα

2 Mαΐου 2017

4309-future-public-transportation-779x400.png

Το ωραίο με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ότι βλέπεις πόσες καινοτόμες και πρακτικές λύσεις ονειρεύονται οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το γεγονός ότι ο κλάδος των μεταφορών παράγει αλόγιστα πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αποτελεί ένα θέμα στο οποίο θα θέλαμε να εμβαθύνουμε.

 

Πολλοί από εμάς αγαπούν τα ταξίδια, αλλά προβληματίζονται με τις επιπτώσεις τους στον πλανήτη μας. Μερικά μέρη του κόσμου έχουν ήδη κάνει προόδους σχετικά με τις επενδύσεις σε πιο βιώσιμες μορφές μεταφορών. Ακόμη κι εμείς έχουμε κάνει το μεγάλο βήμα με μερικές από τις νέες τεχνολογίες, χάρη στο νέο μας φορτηγό παγωτού “Tesla“. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το ταχύτερο σκουπ με ρόδες.

 

Tesla_NYC_background_720x480_72_RGB.jpg

 

Μαζική μεταφορά

Αν και οι ατομικές λύσεις όπως το περπάτημα και το ποδήλατο είναι πραγματικά εξαιρετικές –ποιος δεν θα επέλεγε λίγο περισσότερη άσκηση;– δεν αποτελούν βιώσιμη απάντηση για το ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα εύκολο και πρακτικό μέσο για τις μετακινήσεις τους και, μάλιστα, με όσο το δυνατόν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παρακάτω ακολουθούν μερικές βάσιμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Ήδη σε λειτουργία:

 

1. Ο στόλος Tesla του Άμστερνταμ

Το 2014, το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, πρόσθεσε στον στόλο του 167 ταξί Tesla στο πλαίσιο των προσπαθειών του να γίνει το πιο οικολογικό αεροδρόμιο του κόσμου. Μπορεί η Tesla να είναι η πιο hot μάρκα αυτοκινήτων, αλλά αγωνίζεται σκληρά για να κρατήσει δροσερό τον πλανήτη. Η εταιρεία έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στον κλάδο με τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών της, ενώ σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και με τα φορτηγά της. Εμείς χαιρόμαστε πολύ, αφού σχεδόν το ένα έκτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που μας αναλογούν, προέρχεται από τις μεταφορές και πρόσφατα ξεκινήσαμε να αγωνιζόμαστε για πιο αποδοτικά φορτηγά μεγάλων αποστάσεων.

 

2. Το μετρό του Λονδίνου

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου είναι απλά φοβερά, παρόλο που μπορεί να πιστεύετε το αντίθετο ένα δευτεριάτικο πρωί στις 7:00! Μαζί με τα μετρό της Σαγκάη και του Πεκίνο, το μετρό του Λονδίνου είναι ένα από τα τρία μακρύτερα συστήματα μετακίνησης στον κόσμο, με πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες τον χρόνο. Περιττό να πούμε ότι μειώνει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση της πόλης, γι' αυτό πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, καλά θα έκαναν να πάρουν παράδειγμα από το Λονδίνο. Ναι, Λος Άντζελες, για σένα το λέμε.

 

3. Κουριτίμπα, Βραζιλία

Η τεχνολογία αιχμής είναι χρήσιμη, αλλά η έξυπνη προσέγγιση και ο καλός προγραμματισμός είναι εξίσου σημαντικά. Πάρτε για παράδειγμα την Κουριτίμπα, το οξυδερκές σύστημα λεωφορείων της οποίας αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ευέλικτης, γρήγορης και φθηνής μαζικής μεταφοράς. Γιατί; Οι ειδικές λωρίδες επιτρέπουν στα λεωφορεία να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να εμποδίζονται από τα σήματα κυκλοφορίας και τους θυμωμένους οδηγούς, ενώ το έξυπνο σχέδιό του διευκολύνει την ανάβαση και την κατάβαση των επιβατών. Χρησιμοποιείται από το περίπου 70% των πολιτών, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη συνωστισμού στους δρόμους της πόλης και ρύπανσης στον αέρα είναι εντυπωσιακή. Θερμά συγχαρητήρια για τους σταθμούς λεωφορείων του μέλλοντος!

 

Κοιτώντας μπροστά:

 

4. Solar Impulse ΙΙ

Τον περασμένο Ιούλιο, το Solar Impulse ΙΙ έγινε πρωτοσέλιδο καθώς ήταν το πρώτο αεροπλάνο που έκανε τον γύρο της γης χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια. Δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία σταγόνα ορυκτού καυσίμου. Εντάξει, δεν ήταν συνεχόμενο το ταξίδι, αφού διήρκεσε 16 μήνες, αλλά ανέδειξε τη δυναμική της ανανεώσιμης ενέργειας και έδωσε μια δελεαστική γεύση του πώς μπορεί να είναι οι αεροπορικές μεταφορές στο μέλλον.

 

5. Hyperloop

Το αποκαλούμενο “πέμπτο μέσο μεταφοράς”, Hyperloop είναι ουσιαστικά ένας σωλήνας κενού, μέσα στον οποίο μπορεί να κινείται μια κάψουλα με επιβάτες σε υπερηχητικές ταχύτητες. Είναι κάτι σαν το παλιό ταχυδρομικό σύστημα με σωλήνα πεπιεσμένου αέρα της Νέας Υόρκης, αλλά με ανθρώπους! Είναι απαλλαγμένο από τις εκπομπές, τον θόρυβο, τις καθυστερήσεις, τα λάθη του οδηγού και τις ανησυχίες για τον καιρό – τέρμα τα “φύλλα στις γραμμές” ή το “λάθος είδος χιονιού”. Η ιδέα δεν δεσμεύεται από δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, οπότε η μάχη για τη δημιουργία της πρώτης λειτουργικής εκδοχής βρίσκεται σε εξέλιξη – Δείτε αυτόν τον χώρο.

 

Ένα μέλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα!

 

Οι άνθρωποι είμαστε έξυπνοι – μπορούμε να προβλέπουμε την ύπαρξη μαύρων τρυπών και να κατασκευάζουμε εξαιρετικά πολύπλοκες μηχανές που ταξιδεύουν σε άλλους πλανήτες. Μερικοί από εμάς μπορούν να λύσουν ακόμη και τον κύβο του Ρούμπικ! Σκεφτείτε απλά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν συγκεντρώναμε όλη αυτήν την ευφυΐα επίλυσης προβλημάτων και την εφαρμόζαμε σε περισσότερα βιώσιμα μέσα μεταφοράς.

Δεν εννοούμε να γυρίσουμε πίσω στην Λίθινη Εποχή και να μένουμε σε σπηλιές, αλλά είναι καιρός να δράσουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλο τον κόσμο. Όσο πιο γρήγορα βάλουμε φρένο στην κλιματική αλλαγή τόσο πιο σύντομα θα απολαμβάνουμε και πάλι την όμορφη πλευρά της ζωής, όπως τις φυσιολογικές καιρικές συνθήκες και το παγωτό που δεν λιώνει. Υπόγραψε σήμερα και ας εργαστούμε για ένα καθαρότερο και οικολογικότερο μέλλον!