Πέρα Από Το Παγωτό: Πώς Εργαζόμαστε Για Να Διατηρήσουμε Τη Δικαιοσύνη Στο Επίκεντρο Της Αποστολής Μας

Here's how an ice cream company became agent of progressive social change

Όταν ο Ben και ο Jerry ξεκίνησαν να φτιάχνουν παγωτό σε ένα εγκαταλειμμένο βενζινάδικο στο Vermont των ΗΠΑ, το 1978, ήξεραν αμέσως ότι η επιχείρησή τους θα ήταν κάπως διαφορετική. Και όχι μόνο επειδή οι πλούσιες γεύσεις του παγωτού τους ήταν κάτι που δεν είχε ξαναδεί κανείς ποτέ...

Το όραμά τους ήταν απλό: Να φτιάξουν το καλύτερο παγωτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διασφαλίσουν ότι όποιος συνέβαλλε στη δημιουργία του θα λάμβανε δίκαια ανταμοιβή. Πίστευαν ότι οι εταιρίες έχουν την υποχρέωση να δίνουν κάτι πίσω, οπότε και δημιούργησαν μια επαναστατική, τρίπτυχη αποστολή, με γνώμονα ορισμένες προοδευτικές αξίες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, χτισμένο πάνω στην ξεχωριστή ιδέα ότι μια εταιρία με παγωτά μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για μια προοδευτική κοινωνική αλλαγή.

Σήμερα, ακόμα έχουμε ως γνώμονα αυτές τις βασικές αξίες και αναζητούμε τρόπους ώστε η εταιρία μας να προωθήσει τα εξής:

Ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια

Κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη

Προστασία, αποκατάσταση και αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος

 

Όλα Αρχίζουν Από Το Παγωτό

Από το γάλα και την κρέμα, στα fudge brownies και στα μεγάλα κομμάτια cookie dough, οι αξίες μας έχουν διεισδύσει σε όλες τις γεύσεις του παγωτού μας. Πώς το έχουμε καταφέρει αυτό; Ας ρίξουμε μια ματιά:

Ξεκινάμε με γάλα και κρέμα από οικογενειακές φάρμες γαλακτοκομικών. Είμαστε περήφανοι που είμαστε οι πρώτοι αγοραστές γαλακτοκομικών, που υιοθέτησαν το πρόγραμμα Milk with Dignity, ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης από αγρότες στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στις φάρμες γαλακτοκομικών.

Όλες οι γεύσεις μας είναι πιστοποιημένες κατά Fairtrade, κάτι που σημαίνει πως υποστηρίζουμε τους καλλιεργητές της ζάχαρης, του κακάο, της βανίλιας, της μπανάνας και του καφέ, οι οποίοι λαμβάνουν ένα επιπρόσθετο κοινωνικό επίδομα, πέραν της τιμής της σοδειάς τους. Μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, να θωρακίσουν τις εργασίες τους απέναντι στις κλιματικές συνθήκες, αλλά και να στηρίξουν ακμάζουσες κοινότητες μέσω υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, οικονομικά βιώσιμης στέγασης κ.α.

Τα λαχταριστά, fudge brownies μας, προέρχονται από το Greyston Bakery στο Yonkers της Νέας Υόρκης, του οποίου η ανοιχτή πολιτική προσλήψεων σημαίνει πως προσφέρονται θέσεις σε μέλη της κοινότητας που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εύρεση εργασίας και που είναι ιστορικά περιθωριοποιημένα.

Τα μεγάλα κομμάτια cookie dough στις γεύσεις μας προέρχονται από το Rhino Foods, έναν οργανισμό που προσλαμβάνει και στηρίζει μέλη της προσφυγικής κοινότητας του Burlington, στο Vermont.

 

Πέρα Από Το Παγωτό

Όμως, η προσπάθειά μας να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο δεν τελειώνει στις γεύσεις του παγωτού μας. Εκτός από την προμήθεια συστατικών με γνώμονα τις αξίες μας, συνεργαζόμαστε με κοινωνικές οργανώσεις για να στηρίξουμε τις ενέργειές τους και να ενισχύσουμε την προοδευτική κοινωνική αλλαγή. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας ως εταιρεία ώστε να σταθούμε ενωμένοι δίπλα σε αυτούς που χτίζουν κινήματα που βασίζονται σε ανθρώπους, για να προωθήσουν την κοινωνική, περιβαλλοντική και φυλετική δικαιοσύνη.

Ξέρουμε πως συνεχίζουν να υπάρχουν, σε όλο τον πλανήτη, συστήματα και οργανισμοί που δεν λαμβάνουν μέτρα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Στις ΗΠΑ, συνεργαζόμαστε με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς φυλετικής δικαιοσύνης, ώστε να παλέψουμε μαζί για να δοθεί ένα τέλος σε αυτές τις διακρίσεις και για να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα που τις διατηρούν. Δίνουμε κίνητρο στους fans μας να έχουν ένα όραμα για τη δημόσια ασφάλεια και τους νόμους σχετικά με τα ρατσιστικά εγκλήματα και να υπερασπίζονται το δικαίωμα ψήφου όσων έχουν περιθωριοποιηθεί.

Σε όλη την Ευρώπη, συνεργαζόμαστε με κορυφαίους οργανισμούς υπέρ των προσφυγικών δικαιωμάτων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο. Αυτή η δράση έχει στόχο να ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία αναφορικά με τη βελτίωση των εθνικών συστημάτων ασύλου και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ ντόπιων και προσφύγων.

Επίσης, στεκόμαστε δίπλα σ' αυτούς που χτίζουν δράσεις για τις κλιματικές αλλαγές αναγνωρίζοντας τις δυσανάλογες επιπτώσεις που υπάρχουν σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Από την ξηρασία και τις καταστροφικές πυρκαγιές, μέχρι την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις ολοένα και πιο ισχυρές καταιγίδες, τα πραγματικά θύματα ενός θερμαινόμενου πλανήτη δεν είναι μόνο οι πολικές αρκούδες και οι πάγοι, αλλά οι άνθρωποι. Το γεγονός ότι όλοι βιώνουμε αυτές τις αλλαγές δεν σημαίνει ότι τις βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Για αυτό, επιδιώκουμε να ακουστούν οι φωνές των κοινοτήτων που υπομένουν τις χειρότερες επιπτώσεις αυτών των κλιματικών αλλαγών.

Είμαστε επίσης, εδώ και καιρό, υποστηρικτές της πλήρους δικαιοσύνης και ισότητας για όσους ανήκουν στην κοινότητα LGBTQ+. Σε όλο τον κόσμο, τα άτομα LGBTQ+ αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και όχι μόνο. Θεωρούμε πως δεν είναι σωστό και δεν είναι δίκαιο. Συνεργαζόμαστε με κορυφαίους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των ατόμων στην κοινότητα LGBTQ+ και να σταθούμε στο πλευρό τους, στον αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

 

Κάτι Πολύ Περισσότερο Από Ένα Εντυπωσιακό Παγωτό

Είναι τόσο διαφορετικό που μια εταιρία παγωτού πιστεύει τόσο πολύ στη χρήση της δύναμης και των προνομίων της για να πετύχει προοδευτική κοινωνική αλλαγή; Ίσως. Αλλά πάντα ήμασταν λίγο διαφορετικοί και πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων, ειδικά εκείνων που έχουν περιθωριοποιηθεί, είναι αυτά που δίνουν στην εταιρία μας το νόημα και αποστολή. Από τότε που έφτιαξαν την πρώτη τους παρτίδα παγωτού, το 1978, το όραμα του Ben και του Jerry ήταν να κάνουν τον κόσμο λίγο πιο γλυκό και πιο δίκαιο - σιγά-σιγά, κουταλιά-κουταλιά.