Η πορεία μας προς τη βιώσιμη συσκευασία

Το Ben & Jerry’s πάντα πίστευε ότι το παγωτό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αν και είναι αλήθεια ότι το παγωτό χαρίζει χαμόγελα και φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον αντίκτυπο που έχει η συσκευασία μας στο περιβάλλον. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων, πολλές από τις δικές μας δεν επαναχρησιμοποιούνται, κομποστοποιούνται ή ανακυκλώνονται, αλλά απορρίπτονται ως απόβλητα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής αυτού.

Στόχος μας είναι το 100% της συσκευασίας μας να είναι απαλλαγμένη από πλαστικό με βάση το πετρέλαιο. Και θέλουμε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμη, κομποστοποιήσιμη ή ανακυκλώσιμη έως το 2025!

Δουλεύουμε για να μειώσουμε τον συνολικό μας αντίκτυπο στο περιβάλλον εδώ και πολλά χρόνια και γνωρίζουμε ότι έχουμε κι άλλα να κάνουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο σε ορισμένες από τις τρέχουσες συσκευασίες μας, το οποίο είναι δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί.

Η παραγωγή πλαστικών και η ρύπανση συνδέονται άρρηκτα με τρία πράγματα που μας ενδιαφέρουν βαθιά: την περιβαλλοντική υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κλιματική αλλαγή.

Να είμαστε μέρος της λύσης

Λόγω της εγγενούς μη βιωσιμότητας των πλαστικών, δεσμευόμαστε να είμαστε μέρος της λύσης, πρωτίστως, με το να μην παράγουμε πλαστικά απόβλητα. Γι’ αυτό το Ben & Jerry’s έχει ξεκινήσει μια πολυετή προσπάθεια για την εξάλειψη των πλαστικών από τις καταναλωτικές συσκευασίες μας μέσω των εξής:

 • Μείωση της ποσότητας πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης με βάση το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και τα Scoop Shops παγκοσμίως
 • Εύρεση φυτικών ή/και κομποστοποιήσιμων εναλλακτικών λύσεων έναντι των συμβατικών πλαστικών με βάση το πετρέλαιο
 • Ανάπτυξη επιλογών επαναχρησιμοποιήσιμης συσκευασίας
 • Έχουμε συνεργαστεί με την Canopy’s Pack4Good Initiative για να διασφαλίσουμε ότι η προμήθεια των συσκευασιών προϊόντων δεν προέρχεται από ξυλοπολτό από Αρχαία και Απειλούμενα Δάση, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το υπεύθυνο ταξίδι, καθώς χρησιμοποιούμε ίνες με πιστοποίηση FSC στις συσκευασίες μας από το 2009, αλλά θέλουμε να βελτιωθούμε περαιτέρω σε αυτόν τον τομέα. Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την Canopy και την πρωτοβουλία της Pack4Good, καθώς αναγνωρίζουν την κρίσιμη αξία των δασών για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και τις παραδοσιακές κοινότητες.

Δεν υπάρχει μία «τέλεια λύση» για το παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών, αλλά έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Εδώ μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Μείωση του πλαστικού με βάση το πετρέλαιο

 • Από τις αρχές του 2019, σταματήσαμε να προσφέρουμε πλαστικά καλαμάκια και κουτάλια στα 600 και πλέον Scoop Shops παγκοσμίως, εξοικονομώντας περίπου 80.000 κιλά πλαστικού κάθε χρόνο.
 • Κάναμε τα ευρωπαϊκά κυπελλάκια παγωτού από χαρτόνι πιο βιώσιμα, χρησιμοποιώντας μία μονόπλευρη επίστρωση πολυαιθυλενίου φυτικής προέλευσης. Αν και είναι χημικά πανομοιότυπο με το πλαστικό με βάση το πετρέλαιο στην παλιά μας επίστρωση, αυτή η αλλαγή θα μειώσει την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιούμε κατά περίπου 88.000 λίβρες ετησίως και θα απομακρύνει τις προμήθειές μας από προϊόντα πετρελαίου. Και αυτό σημαίνει ότι τα κυπελλάκια παγωτού στην Ευρώπη είναι ευρύτερα ανακυκλώσιμα.
 • Το 2021, μεταβήκαμε σε ένα χάρτινο περιτύλιγμα στα Peace Pops, εξοικονομώντας 18 τόνους πλαστικού ετησίως.
 • Το 2021, στα Scoop Shops στις ΗΠΑ, αλλάξαμε τα πρώην κυπελλάκια, ποτήρια και καπάκια παγωτού με συσκευασίες φυτικής και βιομηχανικής κομποστοποίησης. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στις λύσεις για τα Scoop Shops παγκοσμίως. (Επαγγελματική συμβουλή: Τα χωνάκια βάφλας είναι μια νόστιμη επιλογή σερβιρίσματος χωρίς πλαστικό!)
 • Μέχρι τα τέλη του 2022, θα έχουμε ολοκληρώσει την αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος πλαστικού και στα κυπελλάκια μας στις ΗΠΑ, κάτι που θα μειώσει το πλαστικό κατά 47 επιπλέον τόνους πλαστικού ανά έτος. Δυστυχώς, οι περισσότερες κοινότητες των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην συλλέγουν τις συσκευασίες τροφίμων από επικαλυμμένο χαρτόνι για ανακύκλωση.
 • Μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουμε μετατρέψει όλες τις μεγάλες συσκευασίες στην ΕΕ σε 100% ανακυκλωμένο υλικό μετά την κατανάλωση, εξοικονομώντας 62 τόνους παρθένου πλαστικού ετησίως.
 • Επίσης, μέχρι το τέλος του 2022, θα έχουμε μετατρέψει τις συσκευασίες Cookie Dough Chunks σε χάρτινες στις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τη χρήση 54 τόνων πλαστικού ετησίως.

Καθώς μιλάμε για συσκευασία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι στις συσκευασίες μας χρησιμοποιείται χαρτόνι με πιστοποίηση από το Forest Stewardship Council (FSC) από το 2009. Η πιστοποίηση FSC σημαίνει ότι ο πολτός στο χαρτόνι προέρχεται από δάση υπό διαχείριση, για την προστασία του βιότοπου της άγριας ζωής, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλα κριτήρια βιωσιμότητας των δασών.

Τι θα ακολουθήσει;

Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι να βρούμε μία εναλλακτική λύση για το υπόλοιπο πλαστικό στα κυπελλάκια παγωτού μας, συμπεριλαμβανομένης της προστατευτικής ζώνης γύρω από το καπάκι. Η εύρεση μιας λύσης που να είναι ανακυκλώσιμη ή/και κομποστοποιήσιμη δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις. Τα πρότυπα και οι κανονισμοί ανακύκλωσης διαφέρουν πολύ μεταξύ των χωρών και ακόμη και μεταξύ πόλεων. Η κομποστοποίηση δεν είναι ιδανική λύση ακόμα, επειδή δεν είναι ευρέως διαθέσιμη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η χρήση υλικού συσκευασίας που βιοδιασπάται πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά πλαστικά είναι καλύτερη για τον πλανήτη, εάν η απόρριψή τους δεν γίνεται σωστά.

Δουλεύουμε για να βρούμε λύσεις και να καταρρίψουμε αυτά και άλλα εμπόδια που περιβάλλουν το παγκόσμιο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την εξεύρεση λύσεων σε όλες τις ευφορικές προσφορές μας, για να διασφαλίσουμε ότι το μόνο πράγμα που αφήνει πίσω του το παγωτό μας είναι ένα χαμόγελο.

Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν με προτάσεις και στήριξαν τις προσπάθειές μας σε αυτή τη μετάβαση. Θα παρέχουμε περισσότερες ενημερώσεις στην πορεία.