Η Δέσμευση της Ben & Jerry’s στο Ανιχνεύσιμο Κακάο

Ως Ben & Jerry’s, δεσμευόμαστε να φτιάχνουμε το καλύτερο δυνατό παγωτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μας είναι το κακάο, βασικό συστατικό της επιτυχίας για μερικές από τις πιο δημοφιλείς μας γεύσεις. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, χρησιμοποιούμε αρκετό κακάο, επομένως τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά για ένα πιο δίκαιο μέλλον για τους καλλιεργητές κακάο στο δίκτυό μας μέσω της συνεργασίας μας με τη Fairtrade και των πρωτοβουλιών μας για να παρέχουμε ένα καλύτερο εισόδημα στους αγρότες μας. Και τώρα κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την πρωτοβουλία Open Chain της Tony’s Chocolonely’s για να προωθήσουμε την αποστολή του τερματισμού της σύγχρονης δουλείας στη βιομηχανία της σοκολάτας, ενώ συνεχίζουμε να βοηθάμε τους αγρότες στην πορεία τους προς ένα καλύτερο εισόδημα. 

Οι κόκκοι κακάο στις ολοκαίνουργιες λιχουδιές Chocolatey Love A-Fair προέρχονται από την Open Chain της Tony’s, η οποία βοηθά τις εταιρείες να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας και της παιδικής εργασίας στη βιομηχανία σοκολάτας. Με την υιοθέτηση των πέντε Αρχών Προμήθειας της Open Chain, οι εταιρείες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διασφάλιση μιας ανοιχτής και ανιχνεύσιμης αλυσίδας εφοδιασμού και την πληρωμή υψηλότερου τιμήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που είναι η βασική αιτία της κοινωνικής αδικίας για τους καλλιεργητές κακάο.   

Η Ben & Jerry’s πληρώνει ήδη στους αγρότες ένα επιπλέον ποσό για τους κόκκους κακάο τους μέσω μιας συνεχιζόμενης συνεργασίας με τη Fairtrade, και το ενισχύει περαιτέρω πληρώνοντας επιπλέον για «εισόδημα διαβίωσης». Ως μέρος της πρωτοβουλίας Open Chain, η Ben & Jerry’s θα δεσμευτεί τώρα επίσης για τις πέντε Αρχές Προμήθειας της Tony's, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώσει ένα επιπλέον ποσό για την περαιτέρω υποστήριξη των συνεταιρισμών εταίρων στην Ακτή Ελεφαντοστού. Με την ένταξή μας στην πρωτοβουλία Open Chain, γινόμαστε η πρώτη εταιρεία παγωτού που προμηθεύεται ανιχνεύσιμο κακάο μέσω του δικτύου προμήθειας Open Chain. 

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε το ταξίδι προς το ανιχνεύσιμο κακάο τα επόμενα χρόνια.  

Ανισότητες στην καλλιέργεια κακάο

Γιατί τόσο έντονο ενδιαφέρον για το κακάο; Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένα σημαντικό συστατικό στις γεύσεις μας, η βιομηχανία σοκολάτας αντιμετωπίζει μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους αγρότες να ευδοκιμήσουν. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 30.000 περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας και 1,56 εκατομμύρια περιπτώσεις παιδικής εργασίας στη βιομηχανία σοκολάτας στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Γι' αυτό δεσμευόμαστε στο Open Chain, μια πρωτοβουλία που βοηθά τις εταιρείες να τερματίσουν τη σύγχρονη δουλεία και την παράνομη παιδική εργασία στη βιομηχανία σοκολάτας, αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία: τη φτώχεια. 

Η βιομηχανία της σοκολάτας κυριαρχείται από έναν μικρό αριθμό μεγάλων εταιρειών που επωφελούνται από τη διατήρηση των τιμών του κακάο σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το κόστος για τους παραγωγούς κακάο. Το 60% του παγκόσμιου κακάο προέρχεται από δύο μόνο χώρες: Την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της εκμετάλλευσης στη βιομηχανία σοκολάτας —σύγχρονη δουλεία και παράνομη παιδική εργασία— συγκεντρώνεται εκεί. Οι αγρότες, που συχνά καλλιεργούν μικρά αγροτεμάχια, βγάζουν μόλις 0,78 δολάρια την ημέρα από τις καλλιέργειές τους, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 2,16 έως 2,49 δολάρια ανά άτομο ανά ημέρα, βασικό εισόδημα που απαιτείται για την επιβίωση στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αναγκάζονται σε έναν κύκλο φτώχειας που προκαλεί άμεσα τη σύγχρονη δουλεία και την παράνομη παιδική εργασία στη βιομηχανία σοκολάτας.  

Ποια είναι η λύση; Ξεκινά με την πληρωμή δίκαιων τιμών στους αγρότες για τη συγκομιδή τους, η οποία αρχίζει να σπάει τον κύκλο της φτώχειας και, σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα και την καθοδήγηση, παρέχει τη βάση για καλύτερη διαχείριση των αγροκτημάτων οδηγώντας σε πιο δίκαια εισοδήματα.

Open Chain

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Tony’s Chocolonely και την αποστολή τους να τερματίσουν τη σύγχρονη δουλεία στη βιομηχανία της σοκολάτας! Δεσμευόμαστε να μεταφέρουμε την προμήθεια κακάο στον τρόπο λειτουργίας Open Chain, έτσι ώστε οι κόκκοι κακάο να είναι ανιχνεύσιμοι και με υπεύθυνη προέλευση μέσω των πέντε Αρχών Προμήθειας Open Chain: 

  1. Μετάβαση σε πλήρως ανιχνεύσιμους κόκκους κακάο.   
  2. Καταβολή πρόσθετης πριμοδότησης για τους κόκκους κακάο, επιτρέποντας στους αγρότες να αποκτήσουν επαρκές εισόδημα διαβίωσης.   
  3. Προώθηση ισχυρών συνεταιρισμών για να καταρτιστούν και να καταστήσουν το έργο της καλλιέργειας κακάο ασφαλές και βιώσιμο. Συλλογικά, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες στέκονται δυνατοί και έχουν την εξουσία να αλλάξουν δομικά την ανισότητα στην αλυσίδα αξίας.   
  4. Συμμετοχή σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που παρέχουν στους αγρότες ασφάλεια εισοδήματος και την ευκαιρία να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους.   
  5. Καθοδήγηση των αγροτών ώστε να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ποιότητά του κακάο τους και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη γεωργία και τις σχετικές καλλιέργειες. 

Fairtrade (Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο)

Έχουμε δεσμευτεί εδώ και καιρό να προμηθευόμαστε κακάο, ζάχαρη, βανίλια, μπανάνες και καφέ με πιστοποίηση Fairtrade για όλες τις γεύσεις μας. Όταν βλέπετε το λογότυπο Fairtrade στις συσκευασίες μας, γνωρίζετε ότι οι μικροκαλλιεργητές που παρήγαγαν αυτά τα συστατικά έλαβαν ένα Fairtrade αντίτιμο πέρα ​​από την κανονική τιμή αγοράς για την καλλιέργεια τους. Και καθώς μεταβαίνουμε στον τρόπο λειτουργίας Open Chain, παραμένουμε προσηλωμένοι και στα Fairtrade συστατικά μας.

Βιώσιμο Εισόδημα για όλους

Εκτός από την πιστοποίηση Fairtrade, συνεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας στη Fairtrade για να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί των πρώτων υλών μας μπορούν να έχουν επαρκές εισόδημα διαβίωσης και να ζήσουν πλήρεις, αξιοπρεπείς ζωές. Χρησιμοποιούμε μια πρωτοβουλία που βασίζεται σε έργα με στόχο να παρέχουμε ένα καλύτερο εισόδημα στους αγρότες μας.  Το 2020, γίναμε η πρώτη εταιρεία παγωτού που πλήρωσε μια δίκαιη τιμή για το κακάο που χρησιμοποιείται στο παγωτό σοκολάτας. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε στους αγρότες ένα πρόσθετο ποσό επιπλέον της τιμής δίκαιου εμπορίου για να καλύψουμε το χάσμα τιμολόγησης του επαρκούς εισοδήματος διαβίωσης — χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες για να επενδύσουν στις αγροτικές τους δραστηριότητες και στις ανάγκες των νοικοκυριών τους.

Συμπερασματικά

Στη Ben & Jerry’s, χρησιμοποιούμε αυτό που ονομάζουμε επιχειρηματικό μοντέλο αμοιβαίας ευημερίας, πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι όλοι όσοι συνεισφέρουν στην παραγωγή των γεύσεών μας πρέπει να ευημερούν από τη σχέση τους μαζί μας καθώς προσπαθούμε να κάνουμε τη «δικαιοσύνη» το πρώτο μας συστατικό. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσθέτουμε τον τρόπο προμήθειας Open Chain στους πολλούς τρόπους με τους οποίους εφαρμόζουμε αυτό το μοντέλο στην επιχείρησή μας, το οποίο στοχεύει στον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας και της παράνομης παιδικής εργασίας στη βιομηχανία σοκολάτας!