H Ημέρα της Γης γίνεται 50! 3 Τρόποι που μπορείς να κάνεις τη Διαφορά φέτος

EarthCone-779x400.png

Η Γη έχει σίγουρα δει καλύτερες μέρες. Η δεκαετία του 2010 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία στην ιστορία (και το 2019 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με τις μετρήσεις). Η Γροιλανδία λιώνει. Το μεγαλύτερο κομμάτι της Αυστραλίας ήταν μία πύρινη κόλαση την προηγούμενη χρονιά. Ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, κόστισαν στον κόσμο 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, αριθμός που θα αυξηθεί, καθώς βαθαίνουν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Αλλά ούτε στις 22 Απριλίου 1970, δεν φαίνονταν ιδιαίτερα καλά τα πράγματα. (Πόσο χάλια ήταν; Ένα μολυσμένο ποτάμι στο Οχάιο είχε πιάσει φωτιά. Ναι, σωστά διάβασες, το ποτάμι είχε πιάσει ΦΩΤΙΑ.) Εκείνη την ημέρα, 50 χρόνια πίσω, 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν καθαρό νερό, καθαρό αέρα και ένα καθαρό περιβάλλον -και τα κατάφεραν! Η πρώτη Ημέρα της Γης ήταν η αρχή για το περιβαλλοντικό κίνημα. Και τώρα, κάθε 22η Απριλίου είναι μία ημέρα παγκόσμιας δράσης.

Και καθώς γιορτάζουμε την 50η επέτειο της Ημέρας της Γης, ας θυμηθούμε πόσα πολλά μπορούμε να κάνουμε όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Το κλίμα περνάει μία κρίση, αλλά υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε.

 • 1. Υποστηρίζουμε το Κίνημα της Νεολαίας για το Κλίμα

  Η νεολαία έχει πάρει τα ηνία της δράσης ενάντια στην κλιματική κρίση.

  Η Σουηδή έφηβη Greta Thunberg ξεκίνησε το κίνημα για το κλίμα "Fridays for Future", δύο χρόνια πριν και από τότε, έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο. Εκείνη και οι υπόλοιποι νέοι ακτιβιστές έχουν εμπνεύσει νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, να απαιτήσουν άμεση δράση από τους ηγέτες μας.

  Η νεολαία ήταν πάντα στο προσκήνιο των κινημάτων, κάνοντας θετικές αλλαγές. Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, αυτό αποδείχτηκε και πάλι, καθώς οι Διαδηλώσεις για το Κλίμα, έβγαλαν εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλον τον κόσμο. Γίνε και εσύ μέλος του κινήματός τους και βοήθησε να κάνουμε αυτή την Ημέρα της Γης την μεγαλύτερη ημέρα δράσης υπέρ του κλίματος στην ιστορία!

 • 2. Ψηφίζουμε υπέρ του Κλίματος

  Οι ηγέτες της νεολαίας έχουν κατηγορήσει τους πολιτικούς ότι δεν αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή σαν κρίση. "Το σπίτι μας έχει πιάσει φωτιά", έχει δηλώσει η Greta, αλλά πολλοί εκλεγμένοι πολιτικοί συνεχίζουν να φέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Κάποιοι έχουν κάνει και αστεία εις βάρος της. Κάποιοι συνεχίζουν να αρνούνται ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική.

  Ναι, λοιπόν, είναι πραγματική. Και δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Αν οι ηγέτες στην δική σου πόλη και χώρα δεν το καταλαβαίνουν, τότε μην τους ξαναψηφίσεις. Ψήφισε πολιτικούς που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση τώρα, για να:

  Βάλουν τιμή στον άνθρακα

  Μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα τουλάχιστον κατά 45% μέχρι το 2030

  Μεταβούν κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050

  Σταματήσουν εντελώς τη χρήση άνθρακα

  Απομακρυθούν εντελώς από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

  Σταματήσουν την αποδάσωση παλαιών τροπικών δασών

  Εξασφαλίσουν στήριξη για την προσαρµογή των αναπτυσσόµενων χωρών

 • 3. Προωθούμε την Κλιματική Δικαιοσύνη

  Όταν μιλάμε για την κλιματική κρίση, πρέπει να θυμόμαστε ότι μιλάμε για ανθρώπους, μιλάμε για οικογένειες, γείτονες, κοινότητες. Και οι πιο ευάλωτοι από εμάς είναι εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

  Οι πλούσιες χώρες δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα, αλλά τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη πληρώνουν το τίμημα. Και ενώ μπορεί να είναι εύκολο να γίνει η σύνδεση μεταξύ του κλίματος που γίνεται όλο και πιο ζεστό και του επιπέδου της θάλασσας που όλο και ανεβαίνει, απειλώντας μικρά νησιωτικά κράτη, για παράδειγμα, άλλες συνέπειες δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Ήξερες ότι η προσφυγική κρίση επιδεινώνεται από το ταχύτατα μεταβαλλόμενο κλίμα;

  Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά περισσότερα από την κλιματική αλλαγή. Είναι η κλιματική δικαιοσύνη. Συνεπώς, καθώς προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι τις πρώτες, εγχώριες και ευάλωτες κοινότητες. Πρέπει να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, αλλά και να ακούσουμε. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια, νέα "πράσινη" συμφωνία που θα θέτει την ισότητα και τη δικαιοσύνη στο επίκεντρο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η αλλαγή δεν θα έρθει εύκολα -ποτέ δεν έρχεται εύκολα. Αλλά κοίτα τι συνέβη πριν από 50 χρόνια! Η Ημέρα της Γης του 2020 είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα σταθούν μαζί, για να ζητήσουν δράση για το κλίμα. Δεν θα σιωπήσουμε και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Είμαστε ενωμένοι και θα αλλάξουμε τον κόσμο.