Skip to main content

Photo of Vanilla Farmer

Ο καθένας αξίζει ένα δίκαιο μερίδιο

Στη Ben & Jerry's παίρνουμε στα σοβαρά την έννοια της δικαιοσύνης. Είτε πρόκειται για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους υπαλλήλους μας, είτε για την ανταπόδοση προς την κοινότητα ή για το πώς εμπνεόμαστε νέες γεύσεις για τους πελάτες μας, η δικαιοσύνη αποτελεί παράγοντα σε όλα όσα κάνουμε. Γι' αυτό θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι γεωργοί μας αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο. Υποστηρίζουμε τη Fairtrade (Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο), ένα παγκόσμιο κίνημα που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι γεωργοί μικρής κλίμακας στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα καταφέρουν στην υπερ-ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. 

Η Ben & Jerry's καταβάλλει πάντα προσπάθειες να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη όταν προμηθεύεται τα συστατικά της. Το 2005, ήμασταν ο πρώτος παραγωγός παγωτού στον κόσμο που χρησιμοποίησε συστατικά πιστοποιημένα από τη Fairtrade. Και το 2010, αποφασίσαμε να δεσμευτούμε πλήρως στο σκοπό μας, για όλες τις γεύσεις μας και σε όλες τις χώρες όπου πωλούνται τα παγωτά μας. Βεβαιωθήκαμε ότι κάθε συστατικό θα ήταν πιστοποιημένο από τη Fairtrade έως το 2011 στην Ευρώπη, και κάναμε το ίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2014.

Η τάση σε όλον τον κόσμο στον τομέα της γεωργίας είναι η όλο και περισσότερο αυξανόμενη παραγωγή.  Οι δίκαιες συναλλαγές είναι σημαντικές, επειδή εξασφαλίζουν μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα των γεωργών μικρής κλίμακας, εν όψει της ανάπτυξης που θα μπορούσε να τους ωθήσει εύκολα εκτός αγοράς. Αυτό αποτελεί εξαιρετική είδηση ​​για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους. Ωστόσο, είναι εξαιρετική είδηση και για μας (και για σας), επειδή έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα καταπληκτικά συστατικά τους στα παγωτά μας. 

Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο στην ιστορία του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου. Η συνδεδεμένη ευημερία, δηλαδή η ιδέα ότι εκείνοι που είναι επιτυχείς πρέπει να εργάζονται για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους, είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ben & Jerry's. Το δίκαιο εμπόριο θέτει αυτή την ιδέα σε εφαρμογή. Όλοι οι γεωργοί στο σύστημα της Fairtrade συμφωνούν να χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές, να εφαρμόζουν πρότυπα δίκαιης μεταχείρισης του προσωπικού τους και να επενδύουν στις κοινότητές τους. Η κοινωνική πριμοδότηση της Fairtrade, ένα πρόσθετο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται επιπλέον στη δίκαιη τιμή που λαμβάνουν οι γεωργοί, βοηθά στην πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων. 

Συστατικά πιστοποιημένα από τη Fairtrade

Προμηθευόμαστε πέντε συστατικά πιστοποιημένα από τη Fairtrade. Το 2017, η Ben & Jerry's πλήρωσε € 2,930,811.27 ως κοινωνική πριμοδότηση σε γεωργούς μικρής κλίμακας και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς σε όλον τον κόσμο:

ΖΑΧΑΡΗ

€ 1,379,776.99 σε πριμοδοτήσεις Fairtrade

Photo of Sugar Cane

Προμηθευόμαστε τη γλυκιά μας ζάχαρη Fairtrade από μία ποικιλία που καλλιεργούν γεωργοί μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Συνδέσμου Γεωργών του Μπελίζ. Το Μπελίζ έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρότυπο στην παραγωγή ζάχαρης. Έως και το 85% του πληθυσμού σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της χώρας εξαρτάται από τη βιομηχανία ζάχαρης, η οποία αποτελεί τον λόγο που οι επενδύσεις με την αξιοποίηση των κοινωνικών πριμοδοτήσεων είναι τόσο σημαντικές. Για παράδειγμα, πρόσφατα εφαρμοσμένες εναλλακτικές πρακτικές αντιμετώπισης παρασίτων, βοήθησαν στη σωτηρία των καλλιεργειών ζάχαρης του Συνδέσμου, μειώνοντας δραστικά την εφαρμογή επιβλαβών φυτοφαρμάκων. 

Photo of Cocoa Beans

ΚΑΚΑΟ

€ 1,291,623.71 σε πριμοδοτήσεις Fairtrade

Όλα αυτά τα νόστιμα κομμάτια σοκολάτας δεν βρίσκουν τον δρόμο τους στα παγωτά μας κατά λάθος. Συνεργαζόμαστε με καλλιεργητές κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η οποία παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου κακάο (αν και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας δεν είναι Fairtrade). Οι κοινωνικές πριμοδοτήσεις επέτρεψαν σε έναν συνεταιρισμό να χτίσει μία νέα ιατρική κλινική, να προσλάβει έναν νοσηλευτή, να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες και να αγοράσει μία αντλία νερού. Προμηθευόμαστε επίσης κακάο Fairtrade από παραγωγούς στη Γκάνα, όπου έχουν επενδύσει σε σχολεία στην ύπαιθρο και σε υποτροφίες για τα παιδιά. 

ΒΑΝΙΛΙΑ

€ 192,981.00 σε πριμοδοτήσεις Fairtrade

Photo of Vanilla Beans

Η βανίλια είναι ένα απαραίτητο συστατικό για πολλές από τις αγαπημένες μας γεύσεις. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ποσότητας βανίλιας καλλιεργείται στη Μαδαγασκάρη, πολλοί γεωργοί εκεί αγωνίζονται για να κερδίσουν τα προς το ζην. Όπως έχουμε δει σε όλον τον κόσμο, όταν τα αγροκτήματα αποτυγχάνουν, συχνά ακολουθούν και οι κοινότητες. Οι τιμές της Fairtrade βοηθούν να τελειώσει αυτός ο κύκλος. Ένας από τους συνεταιρισμούς με τον οποίο συνεργαζόμαστε στη Μαδαγασκάρη χρησιμοποίησε την κοινωνική του πριμοδότηση για την αποκατάσταση ενός κέντρου υγείας, την επισκευή ενός σχολείου και την οικοδόμηση ενός γραφείου. Συνεργαζόμαστε επίσης με καλλιεργητές βανίλιας Fairtrade στην Ουγκάντα, ​​οι οποίοι έχουν αρχίσει να δημιουργούν ανεξάρτητα δίκτυα που αυξάνουν τη βιωσιμότητα τους και διατηρούν τον τρόπο ζωής τους. 

Photo of Coffee Beans

ΚΑΦΕΣ

€ 38,029.29 σε πριμοδοτήσεις Fairtrade

O Συνεταιρισμός Huatusco Coffee Cooperative στο Μεξικό μάς προμηθεύει με μεγάλο μέρος του καφέ Fairtrade που χρησιμοποιούμε. Από το 2010, έχουμε προμηθευτεί περισσότερα από 300.000 κιλά καφέ από αυτόν τον συνεταιρισμό για τις γεύσεις μας. Οι κοινωνικές μας πριμοδοτήσεις βοηθούν 1.465 γεωργούς του συνεταιρισμού, μαζί με τις οικογένειές και τις κοινότητές τους, με πολλούς τρόπους. Έχει συμβάλει στην κατασκευή ενός ιατρικού κέντρου, μιας βιβλιοθήκης και σχολείων, στην ανάπτυξη υποτροφιών και εκπαιδευτικών έργων και στην παραγωγή 400 τόνων λιπάσματος. 

ΜΠΑΝΑΝΕΣ

€ 28,210.50 σε πριμοδοτήσεις Fairtrade

Photo of Bunches of Bananas

Όλοι αγαπάμε τις μπανάνες κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο προμηθευτήκαμε περισσότερους από 50 μετρικούς τόνους μπανάνες Fairtrade από τον Συνεταιρισμό El Guabo στην επαρχία El Oro του Ισημερινού το 2014. Η αγορά όλων αυτών των μπανανών, βοήθησε 154 γεωργούς να ολοκληρώσουν κρίσιμα έργα όπως την παροχή υποτροφιών σε παιδιά της περιοχής, τη βοήθεια παιδιών με ανάγκες λογοθεραπείας και φυσικοθεραπείας καθώς και να γίνει πιο προσιτή η υγειονομική περίθαλψη για τους γεωργούς, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. 


Δεν έχουν καλύτερη γεύση όλα τα απολαυστικά συστατικά που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα Ben & Jerry's όταν γνωρίζετε ότι είναι πιστοποιημένα από τη Fairtrade; Κάθε φορά που διαλέγετε ένα προϊόν με την ένδειξη FAIRTRADE (ένα πράσινο και μπλε σύμβολο που βλέπετε σε κάθε ένα από τα κύπελλά μας), βοηθάτε τους γεωργούς μικρής κλίμακας και τις κοινότητές τους να επιβιώσουν και να πετύχουν.