Fairtrade (Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο)

Έχουμε δεσμευτεί από το 2005 να φτιάχνουμε παγωτό με συστατικά Πιστοποιημένα από τη Fairtrade. Έχουμε μια κοινωνικά ευθυγραμμισμένη πολιτική προμηθειών από τη δεκαετία του '80.

Ο καθένας αξίζει ένα δίκαιο μερίδιο

Στην Ben & Jerry's παίρνουμε στα σοβαρά την έννοια της δικαιοσύνης. Είτε πρόκειται για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους υπαλλήλους μας, είτε για την ανταπόδοση προς την κοινότητα ή για το πώς εμπνεόμαστε νέες γεύσεις για τους πελάτες μας, η δικαιοσύνη αποτελεί παράγοντα σε όλα όσα κάνουμε. Γι' αυτό θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι γεωργοί μας αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο. Υποστηρίζουμε τη Fairtrade (Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο), ένα παγκόσμιο κίνημα που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι γεωργοί μικρής κλίμακας στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα καταφέρουν στην υπερ-ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Προμηθευόμαστε πέντε συστατικά πιστοποιημένα από τη Fairtrade. Ζάχαρη, κακάο, βανίλια, καφέ και μπανάνες.

Το 2005, ήμασταν ο πρώτος παραγωγός παγωτού στον κόσμο που χρησιμοποίησε συστατικά Πιστοποιημένα από τη Fairtrade. Και το 2010, αποφασίσαμε να δεσμευτούμε πλήρως στον σκοπό μας — για όλες τις γεύσεις μας και σε όλες τις χώρες όπου πωλούνται τα παγωτά μας. Βεβαιωθήκαμε ότι κάθε συστατικό θα ήταν πιστοποιημένο από τη Fairtrade έως το 2011 στην Ευρώπη, και κάναμε το ίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2014.

Η τάση σε όλο τον κόσμο στον τομέα της γεωργίας είναι η αυξανόμενη ολοένα και περισσότερο παραγωγή. Οι δίκαιες συναλλαγές είναι σημαντικές, επειδή εξασφαλίζουν μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα των γεωργών μικρής κλίμακας, εν όψει της ανάπτυξης που θα μπορούσε να τους ωθήσει εύκολα εκτός αγοράς. Αυτό αποτελεί εξαιρετική είδηση ​​για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους. Ωστόσο, είναι εξαιρετική είδηση και για μας (και για εσάς), επειδή έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα καταπληκτικά συστατικά τους στα παγωτά μας.

Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο στην ιστορία του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου. Η αμοιβαία ευημερία, δηλαδή η ιδέα ότι εκείνοι που είναι επιτυχείς πρέπει να εργάζονται για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους, είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Ben & Jerry's. Το δίκαιο εμπόριο θέτει αυτή την ιδέα σε εφαρμογή. Όλοι οι γεωργοί στο σύστημα του Fairtrade συμφωνούν να χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές, να εφαρμόζουν πρότυπα δίκαιης μεταχείρισης του προσωπικού τους και να επενδύουν στις κοινότητές τους. Η κοινωνική πριμοδότηση του Fairtrade, ένα πρόσθετο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται επιπλέον της δίκαιης τιμής που λαμβάνουν οι αγρότες, βοηθά στην πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων.

Η Πρωτοβουλία Ανάπτυξης Παραγωγών

Για να αξιοποιήσουμε τον αντίκτυπο της προμήθειας προϊόντων δίκαιου εμπορίου, στοχεύουμε να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μικρής κλίμακας μέσω ενός προγράμματος που ονομάζουμε Πρωτοβουλία Ανάπτυξης Παραγωγών (PDI). Το PDI είναι ένα χαρτοφυλάκιο ειδικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους παραγωγούς μικρής κλίμακας να επιτύχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Υπάρχουν τρεις κύριοι στόχοι του προγράμματος PDI:

  • Επίτευξη επαρκούς εισοδήματος διαβίωσης για τους παραγωγούς Fairtrade
  • Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αλυσίδες εφοδιασμού Fairtrade
  • Ενίσχυση των συνεταιρισμών με τους οποίους δραστηριοποιούμαστε στο σύστημα Fair Trade

Τα προγράμματα PDI εκτελούνται από τη Fairtrade.

Διαβάστε τις ενημερώσεις για τη Fairtrade και το πρόγραμμα PDI εδώ.

Δεν έχουν καλύτερη γεύση όλα τα απολαυστικά συστατικά που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα Ben & Jerry’s όταν γνωρίζετε ότι είναι Πιστοποιημένα από τη Fairtrade; Κάθε φορά που διαλέγετε ένα προϊόν με την ένδειξη FAIRTRADE (ένα πράσινο και μπλε σύμβολο που βλέπετε σε κάθε μία από τις συσκευασίες μας), βοηθάτε τους γεωργούς μικρής κλίμακας και τις κοινότητές τους να επιβιώσουν και να πετύχουν. 

Οι συνεργάτες μας

  • Η Fairtrade International είναι ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται για να διασφαλίσει μια καλύτερη εμπορική συμφωνία για αγρότες και εργάτες.