Γεύσεις που μπορεί να χάσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής




Η κλιματική αλλαγή έχει πραγματικά σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς λιώνει τους πολικούς πάγους με πρωτοφανείς ρυθμούς. Και οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο πιο συχνές και έντονες.
Για πολλούς, αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά από την καθημερινή μας ζωή, η αλήθεια όμως είναι ότι η κλιματική αλλαγή πλησιάζει όλο και περισσότερο στον δικό μας κόσμο. Και κατευθύνεται ταχύτατα στον καταψύκτη σας.
Αρκετά σύντομα θα μπορείτε να διαπιστώσετε ελλείψεις στα καθημερινά σας τρόφιμα, όπως και στα Ben & Jerry’s σας! Βασιζόμαστε σε αγρότες σε όλον τον κόσμο για τα συστατικά μας και όταν δεν έχουν τις προβλέψιμες καιρικές συνθήκες που απαιτούνται για τη γεωργία, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει όχι κακάο, όχι φιστίκια, όχι παγωτό Peanut Butter Cup.
Αυτά είναι τα πράγματα που έχουμε βάλει στη «Λίστα των Παγωτών προς Εξαφάνιση», επειδή είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε.
Κακάο, γνωστό και ως Σοκολάτα
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η παραγωγή κακάο θα μπορούσε να μειωθεί έως και 50% μέχρι το 2050. Κι αυτό μας τρομάζει ιδιαίτερα, επειδή η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας πράγματα στον κόσμο.
Το κακάο χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει: υγρό αέρα, ζεστό κλίμα, αλλά όχι καυτές θερμοκρασίες και πολλές βροχοπτώσεις. Και στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται πάνω από το 70% του κακάο στον κόσμο, έχουν μεγάλες εκτάσεις που ανταποκρίνονται στα κριτήρια προς το παρόν. Αλλά όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και μειώνονται οι βροχοπτώσεις, οι προνομιακές περιοχές σε κακάο θα μετατοπίζονται σε υψηλότερα υψόμετρα. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: η Δυτική Αφρική είναι αρκετά επίπεδη. Οπότε δεν υπάρχει κανένα μέρος για αυτές τις καλλιέργειες, μόλις η γη γίνει πολύ ζεστή και ξηρή για την καλλιέργεια των αγαπημένων μας καφέ καρπών.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι γεύσεις διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο:
Cherry Garcia
Chocolate Chip Cookie Dough
Chocolate Fudge Brownie
Phish Food
Ξηροί καρποί
Όπως η σοκολάτα, έτσι και τα δέντρα των ξηρών καρπών είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά σχετικά με το κλίμα στο οποίο ευδοκιμούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι χρειάζονται την ψύχρα του χειμώνα για να τονωθεί η ανάπτυξή τους την άνοιξη. Έτσι, καθώς οι θερμοκρασίες τον χειμώνα όλο και ανεβαίνουν, τα αμύγδαλα, τα πεκάν, τα καρύδια και τα φιστίκια δεν λαμβάνουν τον χειμώνα που χρειάζονται. Οι μελέτες προβλέπουν ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, η γη θα γίνεται όλο και λιγότερο φιλόξενη για τις καρυδιές, με εκείνες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο ψύχος του χειμώνα να γίνονται και οι πιο ευάλωτες.
Και ας μην αρχίσουμε να μιλάμε για τα φιστίκια. Αυτός ο ξηρός καρπός είναι φημισμένος για την επιλεκτικότητά του, μιας και χρειάζεται αρκετούς μήνες σταθερής ζέστης και ακριβώς τη σωστή ποσότητα βροχής. Γι' αυτό και δεν είναι καλή είδηση ότι οι περιοχές που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φιστικιών του κόσμου (Κίνα, Ινδία και οι νότιες ΗΠΑ) προβλέπεται ότι θα έχουν την υψηλότερη ξηρασία στο μέλλον, ειδικά εάν επιμείνουν τα σημερινά επίπεδα των εκπομπών αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Ανησυχείτε για τις αγαπημένες σας γεύσεις των ξηρών καρπών; Το ίδιο και εμείς! Όπως αυτές:
Chunky Monkey
Peanut Butter Cup
Καφές
Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι θα κάναμε χωρίς καφέ, αλλά σίγουρα δεν θα ήμασταν ξύπνιοι και χαμογελαστοί. Και κανείς δεν χαμογελά με το χάος που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στις καλλιέργειες του καφέ.
Διαφορετικές ποικιλίες του καφέ έχουν ειδικά προσαρμοστεί σε διαφορετικά κλίματα ανά τον κόσμο, αυτό είναι που τις κάνει όλες τόσο μοναδικές. Είναι και ο λόγος που ακόμη και οι μικρές αλλαγές στο κλίμα μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, οι ακραίες βροχοπτώσεις, τα περισσότερο ανθεκτικά παράσιτα και η ραγδαία εξάπλωση των ασθενειών έχουν τις επιπτώσεις τους στην παραγωγή του καφέ. Και -το μαντέψατε- όλα αυτά τα πράγματα σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος.
Με αυτόν τον ρυθμό, μια μελέτη προβλέπει ότι ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων περιοχών που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια του καφέ, μπορεί να συρρικνωθεί από 65-100% έως το 2080. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες από τις αγαπημένες σας γεύσεις καφέ.
Δεν τρομάξατε ακόμα; Εμείς έχουμε σίγουρα τρομάξει. Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εισέρχονται όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να κάνουμε ό, τι μπορούμε για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και να προχωρήσουμε προς ένα βιώσιμο μέλλον. Γίνετε και εσείς μέρος της λύσης και διατηρήστε στο μεταξύ ζωντανές τις αγαπημένες σας γεύσεις της Ben & Jerry’s.