H Ημέρα της Γης γίνεται 50 στις 22 Απριλίου και σκεφτήκαμε τρεις τρόπους που μπορούμε να γιορτάσουμε. Στάσου στο πλευρό μας και μαζί με εκατομμύρια άλλους, σε μία σημαντική μέρα παγκόσμιας δράσης για το κλίμα.
Διαβάστε περισσότερα - H Ημέρα της Γης γίνεται 50! 3 Τρόποι που μπορείς να κάνεις τη Διαφορά φέτος Διαβάστε περισσότεραΗ δύναμη των ανθρώπων έχει αποτέλεσμα! Ας οργανωθούμε και ας αναλάβουμε δράση για το κλίμα
Όταν πρέπει να αναλάβουμε δράση, είναι η ώρα να βγούμε στους δρόμους. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι ομαδικές διαδηλώσεις και οι πορείες επιτάχυναν τις μεγάλες αλλαγές και αυτό ισχύει ακόμα και στη σύγχρονη εποχή. Η πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έως το Μνημείο του Λίνκολν και η ομιλία του "Έχω ένα όνειρο" αποτέλεσε το έναυσμα για τη θέσπιση της νομοθεσίας των πολιτικών δικαιωμάτων. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν κατάληψη στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και οι επιπτώσεις της βίαιης επέμβασης της κυβέρνησης έβαλε την Κίνα σε τροχιά προς την φιλελευθεροποίηση. Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία οδήγησαν τελικά στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου που χώριζε την Ανατολή από τη Δύση.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας επανάστασης, όπου είτε θα αναλάβουμε άμεση και αποφασιστική δράση για την κλιματική αλλαγή— είτε θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα μέλλον όπου οι κλιματικές επιπτώσεις, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες, η έκλειψη των ειδών και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, ολοένα θα χειροτερεύουν. Το κίνημα υπέρ του κλίματος ζητά από τους ηγέτες του κόσμου να δεσμευτούν για αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, ώστε αντί για ορυκτά καύσιμα να χρησιμοποιείται καθαρή ενέργεια. Πιστεύουμε ότι καθένας, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα σε ένα μέλλον χωρίς τους σοβαρότατους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Και όπως και στα κινήματα του παρελθόντος, χρειάζεται μια τεράστια και παγκόσμια κινητοποίηση ανθρώπων για να ακουστεί το μήνυμα. Ενώ το κίνημα υπέρ του κλίματος βρίσκεται εν ενεργεία εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της Πορείας των Λαών για το Κλίμα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, 700.000 άνθρωποι συμμετείχαν ειρηνικά σε πορείες σε όλον τον κόσμο, μία κλίμακα που δημιούργησε πραγματική δύναμη αλλαγής.
Κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν στην πορεία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν-Γκι Μουν. Η πορεία επηρέασε όντως την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που έλαβε χώρα το επόμενο έτος, καθώς ηγέτες κρατών από όλον τον κόσμο επισήμαναν την Πορεία ως απόδειξη ότι τα έθνη πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά την κλιματική ατζέντα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και 2015, το κίνημα για το κλίμα συνέχισε να ασκεί πίεση στους ηγέτες των κρατών και απαίτησε οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και τα ιδρύματα να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, χώρες από την Ευρώπη έως την Κίνα, ακόμη και οι ΗΠΑ, έχουν θέσει πιο αυστηρούς στόχους μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών, οι οποίοι ήταν αδιανόητοι ένα χρόνο πριν. Αυτόν τον Δεκέμβρη, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή της δεκαετίας, και αυτή είναι πραγματικά μια καίρια ευκαιρία, για να διορθώσουμε την κατάσταση και να συμφωνήσουμε σε ένα σύνολο λύσεων που θα αφορούν όλη την υφήλιο. Όμως, για να επιτύχουμε στο Παρίσι, πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το κίνημα βάσης υπέρ του κλίματος.
Πορείες για το κλίμα θα λαμβάνουν χώρα σε όλον τον κόσμο αυτόν τον Νοέμβρη μέχρι τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι. Πέρυσι 700.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, και οι ηγέτες των οργανισμών περιμένουν η συμμετοχή να είναι ακόμα μεγαλύτερη φέτος. Εάν λάβατε μέρος πέρυσι στις πορείες, θα γνωρίζετε πόσο ανοιχτή, συναρπαστική, διασκεδαστική και εμψυχωτική είναι η συμμετοχή στις δράσεις για ένα τόσο σημαντικό ιστορικό σημείο καμπής. Εάν δεν έχετε λάβει ποτέ μέρος σε πορείες, φέτος θα είναι ακόμα πιο εύκολο να συμμετάσχετε, αφού θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις σε περισσότερες κοντινές σε εσάς πόλεις και περιοχές.
Η δύναμη των ανθρώπων είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε το μήνυμά μας και να είμαστε σίγουροι ότι θα ακουστεί σε όλον τον κόσμο. Μάθετε περισσότερα για την Πορεία των Λαών για το Κλίμα εδώ και επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας εδώ. Ανυπομονούμε να σας δούμε στους δρόμους αυτόν τον Νοέμβρη!
Ο πλανήτης καίγεται, αλλά οι πολιτικοί μας αρνούνται ακόμα να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή. Οι νέοι που έχουν κινητοποιηθεί, όμως, δεν θα αποδεχτούν να κρατήσουν την ίδια στάση, στο COP25.
Διαβάστε περισσότερα - Νέοι Ακτιβιστές Παίρνουν Πρωτοβουλία στη Μαδρίτη Διαβάστε περισσότεραΜια αποφασισμένη ομάδα νέων παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Ήρθε η ώρα να σταθούμε όλοι στο πλευρό τους, στην Παγκόσμια Πορεία για το Κλίμα.
Διαβάστε περισσότερα - Η Θερμοκρασία Ανεβαίνει: Οι Νέοι μας Καλούν να Συμμετάσχουμε στην Παγκόσμια Πορεία για το Κλίμα Διαβάστε περισσότερα