Ben & Jerry’s γεύσεις που μπορεί να χάσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί χάος στα καιρικά συστήματα σε όλον τον κόσμο, όπως φαίνεται και από τις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας που καταγράφηκαν πέρυσι. Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί για διάφορους λόγους, όπως, μεταξύ άλλων, την επίδραση που έχει ήδη η κλιματική αλλαγή στην παραγωγή τροφίμων σε όλον τον κόσμο.
Οι αγρότες σπέρνουν, καλλιεργούν και θερίζουν, πάνω κάτω, βάσει σταθερών και προβλέψιμων καιρικών συνθηκών. Αν, όμως, δεν μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, η νέα σταθερά θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και η παρατεταμένη ξηρασία που μπορεί να καταστρέψουν τη σοδειά μιας ολόκληρης σεζόν. Παρακάτω αναφέρουμε 4 υλικά των Ben & Jerry’s που βρίσκονται στο στόχαστρο της κλιματικής αλλαγής, βάζοντας τις γεύσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά στη «Λίστα με τα προς εξαφάνιση κυπελάκια».
Κακάο, δηλ. σοκολάτα:
Από το Phish Food μέχρι το Chocolate Fudge Brownie, η σοκολάτα είναι το βασικό συστατικό πολλών γεύσεων Ben & Jerry’s. Μία μελέτη από το Διεθνές Κέντρο για την Τροπική Γεωργία επισημαίνει ότι η αύξηση 2,3 βαθμών Κελσίου στη Δυτική Αφρική μέχρι το 2050 θα μετέτρεπε την περιοχή σε πολύ θερμή για την καλλιέργεια του κακάο. Μια πρόσφατη έκθεση του Earth Security Index (Δείκτης Ασφάλειας Πλανήτη Γη) έδειξε ότι οι μη βιώσιμες αγροτικές πρακτικές τις τελευταίες 4 δεκαετίες έχουν ήδη μειώσει κατά 40% τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις κακάο. Η κλιματική αλλαγή ασκεί πίεση στο ήδη ασταθές παραγωγικό αυτό μοντέλο, επιδεινώνοντας τις περιόδους ξηρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αγρότες που στηρίζονται σ' αυτό το είδος καλλιέργειας για την επιβίωσή τους στρέφονται σε πιο ανθεκτικά φυτά ή απλά σταματούν γενικά την καλλιέργεια του κακάο. Αυτό που συμβαίνει στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού - όπου παράγεται περίπου το 60% της παγκόσμιας ποσότητας σοκολάτα - μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή της σοκολάτας για τα παγωτά παγκοσμίως.
Ξηροί καρποί
Από τα καρύδια μέχρι τα φιστίκια, η τραγανή υφή των γεύσεων, όπως η Chunky Monkey, αντιμετωπίζουν μια σοβαρή απειλή. Φαίνεται ότι τα δέντρα ξηρών καρπών που είναι προσαρμοσμένα σε εύκρατες περιοχές χρειάζονται την ψύχρα του χειμώνα ώστε να ανθίσουν την άνοιξη. Αυτό το είδος καιρού φαίνεται ότι δεν θα είναι και τόσο συχνό με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες σε περιοχές-κλειδιά για την καλλιέργεια ξηρών καρπών, όπως η Καλιφόρνια, οι νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, η Κίνα και η Αυστραλία. Ήδη, η απώλεια του χειμωνιάτικου κρύου έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες ξηρών καρπών στο Ισραήλ, το Μαρόκο, την Τυνησία και το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική. Οι καλλιέργειες δέντρων, σε αντίθεση με τις καλλιέργειες εδάφους, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη φύτευση και την ωρίμανση, καθιστώντας τη μετατόπισή τους όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες σχεδόν αδύνατη. Δεν θα πρόκειται για προσαρμογή, αλλά για νέο ξεκίνημα. Κι αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα.
Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες προκαλούν επίσης προβλήματα στα πιο απλά υλικά, όπως τα λαχανικά, που είναι, όμως, άκρως απαραίτητα για γεύσεις όπως η Peanut Butter Cup. Βασιζόμαστε στο φιστικοβούτυρο για τη σταθερά απαλή υφή αυτής της γεύσης, αλλά η ίδια η φιστικιά είναι ένα ευμετάβλητο φυτό που απαιτεί σταθερές θερμοκρασίες και την κατάλληλη ποσότητα βροχής για να ανθίσει. Η έντονη ξηρασία που παρουσιάστηκε στα νοτιοδυτικά το 2011 μείωσε σημαντικά τη σοδειά στις ΗΠΑ εκείνη τη χρονιά, εκτοξεύοντας τις τιμές κατά 40%. Δυστυχώς, η Εθνική Κλιματική Αξιολόγηση του 2013 από το Ερευνητικό Πρόγραμμα Παγκόσμιας Αλλαγής των ΗΠΑ προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια για τις νότιες πολιτείες, όπου παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα φιστικιών στις ΗΠΑ. Οι μεγάλες αυξήσεις τιμών μπορεί να κάνουν το φιστικοβούτυρο μια λιχουδιά μόνο για τους πλούσιους.
Καφές
Το να βγει κανείς από το σπίτι το πρωί χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ ακούγεται μάλλον τρελό, αλλά διαμορφώνεται ήδη μια πραγματικότητα όπου ο εσπρέσσο δεν θα αφθονεί, ούτε και οι γεύσεις όπως η Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz. Επειδή αυτό το φυτό προσαρμόζεται σε συγκεκριμένες κλιματικές ζώνες, η υπερθέρμανση του πλανήτη μόλις κατά ½ βαθμό μπορεί να εμποδίσει την παγκόσμια σοδειά καφέ. Το τρομακτικό είναι ότι ο πλανήτης ετοιμάζεται ήδη να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο θερμοκρασίας. Η υπερβολική υγρασία κάνει επίσης κακό, και η πρόσφατη αύξηση των έντονων και απρόβλεπτων βροχοπτώσεων προκάλεσε μείωση της σοδειάς για τους αγρότες στην Ινδία κατά 30% περίπου, από το 2002 μέχρι το 2011. Όπως με πολλές καλλιέργειες, η κλιματική αλλαγή έχει επίσης αυξήσει το εύρος των επικίνδυνων παρασίτων του καφέ, όπως το Hypothenemus hampei. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, με μία μελέτη να προβλέπει τον αριθμό των προϋπάρχουσων περιοχών που προσφέρονται για καλλιέργεια καφέ να συρρικvώνεται κατά 65–100% μέχρι το 2080. Όπως λέει και η Ένωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων, είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να πάρουμε μυρωδιά τον καφέ.
Θα εξαφανιστούν αυτά τα υλικά; Σίγουρα ελπίζουμε πως όχι. Βοηθήστε μας να βάλουμε ένας τέλος στην κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε αυτές τις γεύσεις από το να μπουν στη «Λίστα με τα προς εξαφάνιση κυπελάκια».