Οι παγκόσμιες πόλεις δεν περιμένουν τις συζητήσεις για το κλίμα
Κάποια πράγματα τα γνωρίζουμε: η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει και θα χειροτερέψει σημαντικά αν δεν την αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε και κάτι άλλο: έχει καθυστερήσει η αντίδραση των κρατών σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, τα καλά νέα που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ήσυχα, αλλά επιθετικά, πολλές από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν κάνει βήματα προς ένα μέλλον με ενεργειακή απόδοση και χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτές οι πόλεις αποδεικνύουν ότι ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα δεν είναι απλά εφικτό, αλλά συμβαίνει ήδη. Ακολουθούν πέντε πόλεις από όλο τον κόσμο που μεταξύ πολλών άλλων εργάζονται πυρετωδώς:
Σίδνεϊ, Αυστραλία
Το ηλιόλουστο και ζεστό Σίνδεϊ παράγει το περισσότερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση και την ψύξη της 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων πόλης με κάρβουνο, μια από τις πιο βρώμικες διαθέσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου μεγάλου σχεδίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2008, το Σίδνεϊ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγει σε ποσοστό πάνω από 70% ως το 2030. Πώς θα το πετύχει αυτό; Εξασφαλίζοντας την τοπική παραγωγή της ενέργειάς του. Στόχος του είναι οι πηγές ενέργειας της πόλης να βρίσκονται σε ακτίνα 250 χλμ από το κέντρο της πόλης. Ως το 2030, το 30% του ενεργειακού μίγματος θα προέρχεται από τον ήλιο, τους θαλάσσιους ανέμους, τη γεωθερμία και άλλες αυστηρά ανανεώσιμες πηγές. Το υπόλοιπο θα προέρχεται από μια σημαντικά αποδοτικότερη μικτή τριπλή παραγωγή: θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρισμός από μια μεμονωμένη πηγή. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρησιμοποιούνται αέρια που παγιδεύονται από τη βιομάζα ή τις ροές αποβλήτων.
Νέα Υόρκη, Πολιτεία Νέας Υόρκης, Η.Π.Α.
Η Νέα Υόρκη έχει ωφεληθεί από διαδοχικές δημοτικές αυτοδιοικήσεις που αντιμετώπιζαν την κλιματική αλλαγή με σοβαρότητα, ακόμα κι αν δεν συνέβαινε το ίδιο με τα κόμματα από τα οποία προέρχονταν. Ο πρώην Δήμαρχος της Πόλης της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, έθεσε ως στόχο να μειωθούν κατά 30% οι εκπομπές ως το 2030. Μάλιστα, ως το 2007 η πόλη είχε ήδη σημειώσει μείωση κατά 19%. Ο σημερινός Δήμαρχος, Bill de Blasio, έχει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους. Ο δήμαρχος ζητά μείωση κατά 80% ως το 2050, αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι εύκολη. Η πόλη εστιάζει πλέον στα κτίρια της Νέας Υόρκης και δίνει το παράδειγμα. Η Νέα Υόρκη ξεκινά με την εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας σε 24 δημόσια σχολεία. Πρόκειται για την αρχή 300 έργων ηλιακής ενέργειας, με δημοτική χρηματοδότηση, που θα ξεκινήσουν την επόμενη δεκαετία. Η πόλη προσπαθεί να επιδείξει την αποδοτικότητα που μπορεί να επιτευχθεί αυξάνοντας τη μόνωση, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικότερες εγκαταστάσεις θέρμανσης και τροποποιώντας τα υπάρχοντα συστήματα φωτισμού και ψύξης. Προκειμένου να πειστούν οι ιδιώτες ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την κίνηση, ο δήμος παρέχει κίνητρα, αποκαλεί το στόχο "ηθική επιταγή" και μπορεί να αρχίσει να επιβάλλει αναβαθμίσεις αποδοτικότητας. Ο δήμαρχος, σε αυτή του την προσπάθεια, έχει τη στήριξη των ενώσεων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κτηματομεσιτικών σωματείων. Η Πόλη της Νέας Υόρκης ενώνεται για να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κλιματική αλλαγή.
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Καμία χώρα στον κόσμο δεν αντιμετωπίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ' ό,τι η Γερμανία. Στο πλαίσιο του κοινωνικού κινήματος "Energiewende" (ενεργειακή μετάβαση), η Γερμανία δεν απαλλάσσεται απλώς από τις πυρηνικές μονάδες της, αλλά κινείται πλήρως προσανατολισμένη προς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Έτσι, δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γερμανικές πόλεις οδεύουν προς το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα με φιλόδοξους στόχους και γρήγορες καινοτομίες. Η Φρανκφούρτη είναι οικονομική ατμομηχανή για τη Γερμανία και όλο τον κόσμο, αλλά παρότι η οικονομία της έχει αναπτυχθεί σε ποσοστό πάνω από 50% από το 1990, οι εκπομπές άνθρακα έχουν μειωθεί κατά 15%. Πλέον η Φρανκφούρτη έχει δεσμευτεί να μηδενίσει το αποτύπωμα άνθρακά της ως το 2050. Ο στόχος αυτός προκαλεί δέος. Η Φρανκφούρτη χρησιμοποιεί αυστηρούς πολεοδομικούς κώδικες και ένα ήθος σχεδιασμού ριζικής προστασίας και αποδοτικότητας για τα κτήριά της, ενώ παράλληλα επενδύει σημαντικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να το επιτύχει.
Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.
Μην αφήσετε να σας ξεγελάσει ο χαλαρός ρυθμός ζωής και ο τέλειος καιρός. Το Σαν Ντιέγκο έχει μεγάλα σχέδια. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή ενέργειας κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ως το 2035, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από όλες τις πηγές κατά 50% για το ίδιο διάστημα. Μπορεί να το επιτύχει; Το πρόγραμμα μπορεί να είναι πολύ επιθετικό, αλλά το Σαν Ντιέγκο επωφελείται από την ηλιοφάνεια όλο το έτος και τη γρήγορη διάδοση των φωτοβολταϊκών μονάδων. Η πόλη έχει υπογραμμίσει πολλούς εύλογους και νομικά δεσμευτικούς στόχους, όπως την ευρύτερη πεζοδρόμηση και την παροχή περισσότερων ποδηλατοδρόμων στο Σαν Ντιέγκο, τη φύτευση αμέτρητων νέων δένδρων, την επέκταση της υποδομής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την επικαιροποίηση των πολεοδομικών κωδίκων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Κοπεγχάγη, Δανία
Οι Δανοί απλά φαίνεται να κάνουν το σωστό. Θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο και προσπαθούν να κάνουν την Κοπεγχάγη την πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, με τον φιλόδοξο στόχο να το πετύχουν ως το 2025. Ένας τρόπος για να το πετύχουν είναι μέσω της βελτίωσης των μεταφορών και της κινητικότητας. Οι Δανοί έχουν εφεύρει ένα πανέξυπνο δικτυωμένο σύστημα φωτισμού υψηλής αποδοτικότητας και αισθητήρων για την αποφυγή των μποτιλιαρισμάτων, την αυτόματη συσκότιση και την ενίσχυση του φωτισμού των οδών μέσω LED, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς και για την ανάδειξη της ποδηλασίας σε μια δραστηριότητα ακόμα πιο ελκυστική και ασφαλή για τους κατοίκους. Η Κοπεγχάγη είναι πρωτοποριακή, αλλά οι υποδομές φωτισμού με LED αντικαθιστούν τα παλιά και ενεργοβόρα συστήματα φωτισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι καλά νέα για τον πλανήτη.